Levél az MTI vezérigazgatójának: Azonnal vessenek véget Ázsia-ellenességüknek!

Galambos István
A Magyar Távirati Iroda (MTI) vezérigazgatója

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Magyarország elemi érdeke, hogy Kínával fejlessze kapcsolatait. Ezt a kormány már jó ideje felismerte és ez a sarokpontja a meghirdetett keleti nyitás politikájának.

Kína a magyar vállalkozók számára nyitva álló, nyugodtan mondhatjuk, korlátlan lehetőségeket kínáló piac.

Kína a világ legnépesebb országa, a második világhatalom, amely ráadásul soha, semmilyen körülmények között nem szól bele hazánk belügyeibe. Ellentétben oly sok más országgal, amelyek azt gátlástalanul és rosszindulattal teszik.

Kína a világbéke elkötelezettje, és minden megnyilatkozása a népek közötti kapcsolatok, a kulturális és kereskedelmi szálak erősítéséről szól.

Ráadásul ez az az ország, amely minden esetben a legjobb indulattal közeledik hozzánk és oly sok esetben lettünk kitüntetett „célpontjai” számos együttműködési projekteknek és kínai befektetésnek.

Május 24-én rendkívüli eseményre került sor.

A Magyar Tudományos Akadémián ünnepi keretek között nyitották meg Kína legnagyobb kutatóintézetének első, európai képviseletét, a Kína-Kelet-Közép-Európa Kutató Intézetet. Nálunk. A magyar fővárosban. Kína miniszterelnöke, Li Ko-csiang kezdeményezésére.

Ez a mai világ leggigantikusabb,  Egy Övezet Egy Út – nevezzük Új Selyemútnak – projektjének része, ami térségünk 16 országa és Kína további, mindegyik résztvevőnek oly hasznos együttműködését segíti elő. Benne a Budapest-Belgrád vasútvonallal.

Az egész napos ünnepi megnyitón sokan felszólaltak. A projekt gazdája, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) elnöke Vang Vej-kuang, Lovász László, az MTA elnöke, Liu Csi-pao, a kínai KP csúcsvezetője, aki Orbán Viktorral is tárgyalt budapesti, háromnapos látogatása alkalmával.

Az egész napos program magas rangú felszólalóit hosszú lenne felsorolni.

Az egyszerűen megdöbbentő, hogy az MTI erről az eseményről egy sort nem tudósított.  Az is, hogy például a Magyar Hírlapnak az eseményről a kínai Hszin-hua hírügynökség angol nyelvű budapesti jelentéséből kellett tájékozódnia, mert magyar nyelvű tudósítás nem állt rendelkezésre.

Az egyébként szintén megdöbbentő, hogy 2017-ik évi kínai filmfesztivál vasárnapi, az Uránia moziban történt megnyitójáról Önök egyetlen sorral tudósítottak.  Azzal, hogy ott megjelent Jackie Chan Oscar-díjas színész. De azt is a Hszin-hua hozta a világ tudomására, hogy Jackie Chen Magyarországon fog filmet forgatni.

Az MTI jelenléte azért is fontos lett volna, mert akkor Önök eloszlathatták volna az ellenzéki lapokban oly jellemző kárörömmel fel-felbukkanó hírt, mely szerint e Budapest-Belgrád vasútvonalból nem lesz semmi.

Ennek az ellenkezőjét, a „Selyemút” projektje terén is virágzó együttműködésről szólt a filmfesztiválon szintén üdvözlő beszédet tartó Balog Zoltán, emberi erőforrásokért felelős miniszter és oly sokan mások, mindkét eseményen, beleértve Kína budapesti nagykövetét, Tuan Csie-lungot, aki elmondta, a két ország kapcsolata az egyik legjobb időszakát éli.

Már az önmagában felháborító, hogy az MTI-nek míg 8,5 milliós, távoli országokban van tudósítója, addig a velünk oly kitüntetett viszonyt ápoló, 1,4 milliárd népességű Kínában nincs, ellentétben a kínai Hszin-hua hírügynökséggel, amely fontosnak tartja, hogy állandó tudósítót tartson Budapesten.

De az egyszerűen elfogadhatatlan, hogy Ön engedve balliberális munkatársai zsigeri Ázsia-ellenességének, annak se nézett utána, hogy ezt stábja ilyen alkalmakkor nem tartja-e kordában.

 

 

 

Megosztás: