Putyin meglepi az USA-t a Dél-Kínai-tengeren

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A Kínával a Dél-Kínai tengeren kialakult területi konfliktusában az USA-nak meg kell állapítania, hogy várakozásai ellenére az oroszok már ott vannak és egyáltalán nem ügyetlenül kísérlik meg, hogy Ázsiában felépítsék kettős funkciójukat katonai hatalomként és semleges közvetítőként. Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikaiakat váratlanul „elkapta”, aminek az oka részben a hatalmi váltás: míg a neokonok nem fáradnak bele, hogy Putyint „szélhámosnak” nevezzék (John McCain), addig Putyin okosan megkezdte szövetségek kovácsolását.

A legutóbb az oroszok Afganisztánban léptek fel közvetítőkként, ami az amerikaiaknak igen nagy bosszúságot okoz, ugyanis mindenfajta ottani közvetítést elutasítanak. Az amerikaiaknak minderre nem volt más válaszuk, minthogy gyorsan ledobjanak egy megabombát. Putyin azonban stratégiáját meglepő kitartással folytatja.

Árpilis 20-án az orosz Varyag hadihajó a Fülöp-szigeteki Manila kikötőjében dokkolt. Oroszország és a Fülöp-szigetek már közös hadgyakorlatokat is tartottak a Dél-Kínai-tengeren, mint arról az amerikai Navy Times, a haditengerészeti portál beszámolt róla. Moszkva jó kapcsolatokat épített ki Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökkel és együttműködnek a terroristák elleni harcban. A Varyagot elkísérte a Pechenga tartályhajó is, és már ott járt a Tributs romboló.

Duterte egy idő óta közeledik Kínához és Oroszországhoz, és ezt „független politikának” nevezi.

Néhány hónappal ezelőtt Duterte Pekingben ki is jelentette, hogy távolodni akar az USA-tól.

 

 

Megosztás: