„A Zöldek elítélik a ‘Magyarország-stílusú’ támadást az EU-finanszírozású civil szervezetek ellen”

EURACTIV

Ezzel a címmel ír ma reggeli jelentésében a brüsszeli szakportál arról, hogy az Európai Parlament zöld képviselői követelték, az EU vonja vissza a nem kormányzati szervezetek támogatásáról szóló „Magyarország-stílusú jelentését (Hungary-style report), mert az kísérlet azok elhallgattatására”.

Markus Pieper német néppárti képviselő nemrégiben mutatta be saját kezdeményezésű jelentését asz Európai Parlamentnek azzal a céllal, hogy szigorítsák e szervezetek uniós támogatottságát.

Kezdeményezése lényege, hogy az Európai Bizottság utasítsa el az olyan NGO-k támogatását, amelyek ellenzik az EU „stratégiai kereskedelmi és biztonsági célkitűzéseit”. Ez több civil társaságot dühített fel.

Felszólalt a szintén zöld Jávor Benedek is. Pieper jelentésének különösen a hangvételét kifogásolta. „Az NGO-kat okolja és próbálja megszégyeníteni azzal, hogy rosszat tesznek és az EU-s pénzeket csalárd módon használják fel”.  Kiemelte, hogy „a lehető legrosszabb pillanatban jön ez a magyarországi fejlemények miatt” és mondta, vannak a javaslatban és a magyarországi eljárásban hasonlatosságok.

 

Megosztás: