„Tartós barátságunk”: Kína elnökének költői levele Finnországhoz holnapi látogatása előtt

HELSINKI TIMES

Sauli Niinistö finn elnök meghívására Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége ma Finnországba érkezik állami látogatásra.

Az alábbiakban ismertetem a kínai elnök látogatása előtt írt levelét, amely a finn, angol nyelvű Helsinki Times napilapban jelent meg Tartós barátságunk címmel.

Ilyen költői, kedves és békét sugárzó levelet még nem olvastam államfőtől.

Vessék össze ennek a levélnek a hangját a John McCain és a Goodfriend-félék agresszivitásával, háborús uszításával, és kiderül, ki akar békét, ki háborút bolygónkon.

A levél így indul:

„Sauli Niinistö elnök meghívására boldog örömmel érkezem állami látogatásra Finnországba a bimbódzó növények és kibomló virágok gyönyörű tavaszi évszakán.

Korábban két ízben jártam Finnországban. Szeretetteljes emlékeimben őrzőm gyönyörű és tiszta tavaikat, erdőiket, azt a fejlesztési filozófiájukat, amely értékeli a szorgalmat és innovációt. Kedves és becsületes népükre ugyanilyen szeretettel emlékezem. Finnország a keleti és nyugati civilizációk keresztútján fekszik. Évszázadokon át a finnek ’sisu’ szellemiségükkel haladtak előre oly sok viszontagság ellenére, és értek el figyelemre méltó teljesítményeket nemzeti függetlenségükben és boldogulásukban. Országuk Jean Sibelius, a nagy zeneszerző és a jó hírnévnek örvendő Linux operációs rendszer hazája. Egyike a vezető országoknak a világ boldogsági indexében és a korrupciós észlelési indexen.”

A levél később így folytatódik:

„Kínát és Finnországot erős szálak kötik össze. Finnország az első nyugati országok egyike volt, amely diplomáciai kapcsolatokat teremtett a Kínai Népköztársasággal és az első nyugati ország volt, amely Kínával kormányközi kereskedelmi egyezményt írt alá…”

A levél ezután méltatja a két ország és a két nép közötti rendkívül szoros és gyümölcsöző, mindkét fél számára hasznos kapcsolatokat. Majd rátér a kínai-európai kapcsolatokra.

„Kína és az EU fontos szerepet játszik a világban. A Kína és az EU közötti átfogó stratégiai partnerség mélyül és érik. Minden téren halad előre a béke, a növekedés, a reform és a civilizáció elősegítése érdekében alkotott partneri viszont.”

Ezután felsorolja a Kína és az Európai Unió közötti együttműködés öt fő területét, beleértve a kínai-EU kölcsönös beruházási alapot és a Kínát az EU „összekapcsolási platformot”.

Hszi elnök így zárja levelét:

„A világ népei a történelem új fejezetét írják. A kínai nép a finn néppel és másokkal kéz a kézben kíván haladni, hogy az emberiségnek jobb legyen a jövője.”

/Megjegyzés: Hszi Helsinkiből a floridai  Mar-a-Lagóba utazik, hogy Trump elnökkel, míg Niinistö finn elnök Archengelszkbe utazik, hogy Putyin elnökkel találkozzon./

//A csatolt fotót a Helsinki Times tette ki Hszi elnök cikkéhez.//

 

 

Megosztás: