Dijsselbloem eurózóna főnököt le akarják mondatni Dél-Európa ellenes gúnyolódása miatt

EUOBSERVER

Jeroen Dijsselbloem-öt, az eurocsoport főnökét többen lemondásra szólították fel, miután azt mondta, hogy Dél-Európa „italra és nőkre költött” mielőtt másoktól segítséget kért volna.

Így beszélt (a sok brüsszeli bürokratához hasonlóan szintén magyargyűlölő) eurovezér: „Szociáldemokrataként kivételes figyelmet szentelek a szolidaritásnak. De az embernek vannak kötelezettségei is. Nem költheti az ember minden pénzét italra és nőkre, azután meg pénzt kér”.

Miután tegnap megkérdezték az Európai Parlamentben, hogy kért-e már bocsánatot kijelentéséért, azt mondta: „Nem, dehogy. Nem ezt mondtam.”

De amikor a katalán Ernest Urtasun képviselő idézte szavait a Frankfurter Allgemeine Zeitungból, Dijsselbloem azt mondta: „Tudom, mit mondtam. A számból jött.”

Dijsselbloem egyben Hollandia pénzügyminisztere.

Kedden a portugál kormány hivatalos közleményt adott ki, amelyben Dijsselbloem megjegyzéseit „abszolút elfogadhatatlannak” nevezte és lemondására szólított fel.

Gianni Pittella, az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöke kijelentette, Dijssebloem megjegyzése „szégyenteljes és sokkoló”. Hozzátette, egy ilyen ember alkalmatlan az eurócsoport elnöki tisztének betöltésére.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök Rómában kijelentette: Dijsselbloem remek alkalmat halasztott el, hogy csöndbe maradjon.

 

Megosztás: