Kína felszólította Washingtont, hogy ne telepítsen rakétákat Koreában

PRESS TV

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hua Csun-jin tegnapi pekingi sajtókonferenciáján nyomatékosította: „Kína már korábban többször világosan kifejtette, hogy ellenzi a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rakéták telepítését”

Peking véleménye szerint a THAAD rakéták dél-koreai telepítése nem csak destabilizálja a térséget, de Észak-Koreát arra készteti, hogy határozottabban gondoskodjon területének védelméről külföldi invázió ellen.

Hua kijelentette, hogy a THAAD rakéták dél-koreai telepítése súlyosan sértené Kína biztonsági és egyéb érdekeit.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ma érkezik Pekingbe és holnap utazik el. Megfigyelők arra számítanak, hogy Tillerson Pekingben igyekezni fog rávenni a kínai vezetőket, hogy fejtsenek ki nyomást Észak-Koreára, hagyjon fel katonai programjaival.

Az iráni tévének nyilatkozó James O’Neill amerikai geopolitikai elemző kijelentette, hogy a THAAD rakéták dél-koreai telepítésének édeskevés köze van   Észak-Koreához, és azoknak a rakétáknak Kína a célpontjuk.

Azt mondta: „Ha az amerikaiak komolyan tárgyalni akarnának Phenjannal, akkor leülnének velük tárgyalni. Eddig erre nem voltak hajlandóak. Nem engedték,  hogy észak-koreaiak Washingtonba látogassanak. Azt is visszautasították, hogy a kínaiak közvetítsenek. Washingtonnak nagyon is geopolitikai céljait segíti,  hogy a térségben fenntartsa a feszültséget.”

Megosztás: