A kínai külügyminiszter mai TÉNYLEG FANTASZTIKUSAN POZITÍV beszéde a nemzetközi stabilitásról és Kína szerepéről

XINHUA

Vang Ji kínai külügyminiszter ma Pekingben a Nemzeti Párt kongresszusa tanácskozása alkalmával elmondta, idézi őt a Hszinhua hírügynökség, hogy Kína továbbra is a nemzetközi stabilitás szilárd támasza, a globális növekedés motorja, a béke és fejlődés előharcosa lesz úgy, hogy saját magának nem kíván benne vezető szerepet.

(Megjegyzés: vagyis nem azt mondta, kit kell szétverni, hová kell rakétákat küldeni, kire kell rákényszeríteni saját rendszerét, és ki akar más országot öt perc múlva lerohanni.)

A kínai diplomácia feladatát ebben a három szóban foglalta össze: jövőkép, kezdeményezés és ellentmondás mentesség.

Elmondta, a kínai diplomaták felemelkedtek az új kihívásokhoz és új utakat törtek, Kína elnöke, Hszi Csin-ping útmutatásának megfelelően.

Vang Ji elmondta, partnerségre van szükség, amely a konfrontációt, a szembenállást párbeszéddel helyettesíti, a szövetségeket partnerséggel helyettesíti, és olyan újfajta nemzetközi kapcsolatrendszert kell megteremteni, amelynek a gerince a nyertes-nyertes együttműködés, mindezt azért, hogy „együtt alkossunk meg az egész emberiség számára közösen kialakított jövőt”.

Mindez szemben áll a szövetségek és konfrontációk régi koncepcióin, felülemelkednek a zéró-összeg játékok régi megközelítésével. Ennek kifejezetten kínai jellege van és igen fontos következményekkel jár az egész világra, az emberi fejlődésre és haladásra nézve.

Megosztás: