„Szijjártó: a Déli Áramlat újjáélesztése csak a bolgár választások után lehetséges” (látod, MTI?)

SPUTNIK DEUTSCHLAND

Ezzel a címmel ismerteti a Sputnik  hírügynökség német nyelvű portálja a magyar külügyminiszter számára adott interjúját, amelyet az moszkvai idő szerint tegnap 18:02-kor tett ki.

/Ellenőriztem mind az MTI honlapján, mind a google-ban: e fontos interjúnak egyik helyen sincs nyoma. Arról viszont a Naphegyről van jelentés, hogy „Színes-környezet-városfejlesztés-Spanyolország Több zöldet akarnak a madridiak a Plaza de Espana átalakításakor”/, ami egyértelmű áthallásos bíztatás az Eleven Emlékműves-Ligetes Mécs-Zoltai projektnek/

Szijjártó elmondta, hogy a projekt „rendkívül érdekes”.

Oroszország a projekt munkálatait 2014 decemberében szüntette be „az Európai Unió destruktív állásfoglalása miatt”. A terv az volt, hogy a vezetéket Bulgária, Szerbia és Magyarország területén fektessék le. E helyett Oroszország egy alternatív projekt, a Török Áramlat mellett döntött. Putyin elnök akkor kijelentette, Moszkvának Szófia „szilárd garanciájára” van szüksége, hogy a korábbi projektet újjáélesszék.

Szijjártó úgy folytatta, hogy logikus megvárni a 2017. március 26-ára kitűzött bulgáriai választásokat. „E projekt újjáélesztésének nagy jelentősége van Magyarország számára. De nem csak Magyarország, hanem Szerbia, Bosznia-Hercegovina és maga Bulgária számára  is. Ebből a Nyugat-Balkán és Közép-Európa is profitálhat.”

A miniszter hangsúlyozta: „A Déli Áram leállítása a kettős mérce politikája. Az Északi Áramlat működik. A Déli Áramlattól csak annyiban különbözik, hogy az utóbbi projektet más cégek valósítják meg”.

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor Putyin elnök budapesti látogatásán beszélt a problémáról.

Februárban a szófiai orosz kereskedelmi attasé közölte, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték projektet minden bizonnyal megvalósítják.

Megosztás: