Lusztráció, te csodás! Kivizsgálni az SZDSZ-esek beszervezési aktáinak eltűnését! Válaszolt a Jobbik

A kormányszerveket felülmúló, halált megvető bátorságot tanúsított a Jobbik: válaszolt kérdésekre

A Jobbik vezetésének ma az alábbi három kérdést tettem fel:

  1. A lusztrációs javaslatukba miért nem foglalják be azt, hogy ki kell vizsgálni, milyen módon lopták ki az SZDSZ-es figurákra nézve kompromittáló titkosszolgálati anyagokat, és hogy ebben milyen felelősség terheli az MDF-kormányt?
  2. Mi az oka, hogy eddig nem késztette lépésre a Jobbikot az a tény, hogy nálunk csak azok a volt politikai foglyok kapnak kompenzációt, akik öt évnél többet ültek. Négy év például nem elég?
  3. Nem lenne érdemes javasolni, hogy törvénnyel kellene kényszeríteni az állampolgárokat arra, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatásán részt vegyenek?

    A válasz a három kérdésre aznap (!), azaz már ma megérkezett Mirkóczki Ádám és Pál Gábor aláírásával.

    1. Éppen a napokban fogjuk beterjeszteni a lusztrációs törvénycsomagunkat, amely reményeink szerint befejezheti a 26 éve megkezdett, de be nem fejezett rendszerváltást. A lengyel mintára elkészített átfogó javaslat egyszerre garantálja bárki számára a teljes hozzáférést, nyilvánosságot úgy az ügynöklisták, mind az állambiztonsági múlt összes szervére és dokumentumaira vonatkozóan. Indítványunk biztosítja továbbá, hogy a kommunista állambiztonság egykori fenntartói a közéletben semmilyen tisztséget ne tölthessenek be. Kormányon pedig megvizsgáltatjuk – amennyire csak lehetséges 26 év távlatából – utólag is, kik és kiknek tüntethették el az állambiztonsági múltat érintő dokumentumait, mert minket is érdekel ez a kérdés. Jelenleg viszont ellenzékből – részben a többi kérdésére is igaz ez a megállapítás – lényegében semmilyen lehetőségünk, eszközünk nincsen arra, hogy érdemi döntéseket hozzunk akár az állambiztonsági múlt megismerése terén. A Fidesz, az MSZP és az SZDSZ közösen hazudta és lopta el az úgynevezett rendszerváltást. Ők azok, akik 27 éven keresztül mindent megtettek, s mivel ezer szálon érintettek, ma is megtesznek azért, hogy csak látszatmegoldások szülessenek, és ténylegesen ne lehessen se szembenézni, se leszámolni az állambiztonsági múlttal.

    2. A Jobbik megteremti a lehetőségét annak, hogy aki jogtalanul sérelmet szenvedett bármelyik diktatúrában, például a kommunista rezsimben, akkor ne csak akkor kapjon kompenzációt, ha 5 évnél többet szenvedett. De ellenzékből ezt a problémát sem tudjuk orvosolni, bár korábban voltak rá kisérleteink.

    3. Erre még az előző ciklusban volt konkrét javaslatunk, több esetben is kezdeményeztük, ám a Fidesz rendre leszavazta. Szankcionálni kell, aki nem jelenik meg egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Viszont emlékeztetnénk, hogy az  elmúlt 7 évben a Fidesz minden egyes vizsgálóbizottság felállítását megakadályozta, amelyet a Jobbik kezdeményezett. Ma ebben az országban sem a hatóságok, sem a parlament nem vizsgálhatja a kormány ráhatásának köszönhetően a komoly korrupciós ügyeket, hatalommal való visszaéléseket.

 

Megosztás: