Őrjöng a balliberális lap az Erdogan gúnyvers részeinek bírósági letiltása miatt

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

A hamburgi bíróság ítéletet hozott, amelynek értelmében a közszolgálati televízión Erdogan török elnököt gúnyoló, őt egyebek között kecskével való közösüléssel is lefestő „költemény” egyes részleteit nem lehet használni.

„A hamburgi bíróság ítélete értelmetlen”, kiáltja a müncheni szerkesztésű lap, mert „Egy gúnyverset csak egészében vagy egyáltalában nem szabad letiltani”, írja már címében is a mediatikus verdiktet az a koszlott lap, amely őrjöngve hörögne és – mi mást? – az 1930-as évek visszatértét üvöltené, ha egy magyar közszolgálati humorista lökné Merkel asszonyt egy kecske, netán – vagy ami még rosszabb rosszabb – egy George Soros alá. Hiszen a liberálisok szerint egyenlők vagyunk, nem?

Egy szöveget, írja, amely költeménynek tekinthető nem lehet részben, felében, három negyed részben letiltani, mert úgy érthetetlenné válik.

Majd azt írja, a tartományi bíróság „úgy tekereg, mint egy angolna”. Hozzáfűzve, hogy a másodfokú bíróságnak nem tekeregnie kell, hanem ítéletet hoznia.

A gúnyverset pedig „úgynevezettnek” hívja.

Az ítélet viszont büntetőjogilag nem vonta felelősségre Böhmermannt. Erdogan – aki indította a pert – most polgári pert indíthat.

(MTI, ez se hír?)

 

 

Megosztás: