A Trump-kormány Németország amerikai és uniós kereskedelmi politikája ellen indít háborút – Németország nincs rá felkészülve

DEUTSCHE WIRTSCHAFT NACHRICHTEN

„Az amerikai kormány kereskedelmi háborút nyit Németország ellen. Először kemény szavak – de a tettek hamarosan jönnek. Németország rosszul van rá felkészülve.

A Donald Trump vezette új amerikai kormány a német kormány szemére vetette, hogy az USA és uniós partnerei rovására egyértelműen alulértékelt euró segítségével tisztességtelen kereskedelmi előnyökre tett szert, fondorlatos módon. Trump gazdasági tanácsadója, Peter Navarro  közölte a Financial Times-szal, hogy az euró egyfajta ’implicit német márka’, amelynek alacsony értéke Németországnak előnyt biztosít legfontosabb kereskedelmi partnereivel szemben”.

Így indul a legjobb német gazdasági-politikai hírportál beszámolója.

A Financial Times azt gyanítja, hogy Washington Trump alatt a korábbinál jóval nagyobb jelentőséget fog tulajdonítani a valutáknak az amerikai kereskedelmi- és gazdaságpolitika irányai átszabása eredményeként.

Navarro még azt is kijelentette,  hogy „a német strukturális egyensúlyhiány az uniós partnerekkel és az USA-val folytatott kereskedelemben aláássa az EU gazdasági sokszínűségét”.

A DWN szerint a fő probléma,  hogy a német kormányt jogászok, tisztviselők és ideológusok uralják. „A gazdasági szakértelem a kormánynak nem kimagasló erénye”.

 

 

 

Megosztás: