A holland miniszterelnök Trump-szerű fordulata; máris lepopulistázták

THE NEW YORK TIMES

A vezető amerikai lap arról hír hosszabban, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök a holland establishmentet és sok holland polgárt döbbentett meg azzal az üzenettel, amelyet hirdetésként adott fel tegnap több holland lapban és azt üzente azoknak, akiknek nem tetszik Hollandia, hogy szabad az út és távozhatnak.

Nyilvánvaló, hogy a hangváltozás a radikális Geert Wilders pártelnöktől való félelmében tette, hiszen az utóbbi ma a legnépszerűbb politikus az országban.

Az NRC Handelsblad nevű napilap szerkesztőségi állásfoglalásban támadt neki ma Ruttének. Egyszerűsítőnek és opportunistának nevezte és figyelmeztette arra,  hogy bűnbakot teremthet a muzulmánokból.

A Trouw nevű napilap azt írta, hogy Rutte „amatőr populista”.

Geert Wilders Rutte levelét megtévesztőnek nevezte és egy online videó üzenetében felszólította, ne próbálja félrevezetni az embereket. „Ön volt az, aki miatt elvesztettük szabadságunkat, biztonságunkat és kultúránkat”, mondta.

A mecsetek bezárást és a migránsok be nem engedését sürgető Szabadság Párt elnök twitterében pedig így jellemezte Ruttét: „A nyitott határok, a menekültcunami, a tömeges bevándorlás, az iszlamizálás, a hazugság és becsapás embere”.

 

Megosztás: