Antonio Tajani, az anti-Schulz

POLITICO

főcímmel és „Olaszország nyeri a választást az Európai Parlament élére. Nem mindenki örül” alcímmel ír a Politico arról, hogy mennyire csalódottak a Tajani ellen szavazó európai parlamenti képviselők. Plusz olyan Orbán-szerű (lásd lentebb).

A cikknek már a második mondatában felbukkan az a vád – amelyet Tajani meg nem nevezett volt munkatársa szájából idéz/szájába ad -, hogy a jobboldali konzervatív új EP-elnök „nem értelmiségi” és Berlusconi „foltot” visel magán. Sőt, nem is karizmatikus. Uniós biztosként se remekelt. Nem is valószínű, hogy sok bajt fog okozni a testület élén.

Tajani nem akar Schulz 2 lenni: „Mindenki elnöke akarok lenni. Nem akarok az Európai Unió miniszterelnöke lenni”.

A 63 éves Tajani Berlusconi olasz miniszterelnök szóvivője volt.

A belga zöldpárti Philippe Lamberts azt mondta róla, „Nem lesz olyan színpompás, mint Schulz”. /Értsd: nem fog naponta sikítani a „populista”, „nacionalista”, stb. veszélyről./

Egy szintén anonim „bizottsági” forrás azt mondja róla, hogy „A Bizottságban sokat dolgozott érdekcsoportokkal és lobbistákkal… Nincs jövőképe, nincs történelmi perspektívája, nincs tudása…sohasem olvas…nem értelmiségi/A – mint kiderült – nyakig az idegen érdekek végrehajtójának bizonyult Barroso volt bizottsági elnökről és Neelie Kroes biztosról írva a brüsszeli szakportálok soha nem emlegettek érdekcsoportokat és lobbistákat./

Tania Fajon, a szociáldemokrata frakció szlovén EP-képviselője a sajtónak nemrégiben eljuttatott közleményében így fakadt ki: „Kedves Tajani úr, milyen értékei vannak az agyában? Ugyanolyanok, mint Berlusconinak és Orbánnak? A megosztottság, homályos alkuk értékei a szolidaritás, átláthatóság és a közös európai megközelítés helyett?”

Megosztás: