Paks2: az Egyesült Királyság és Franciaország „úttörésének” köszönhető a magyar-orosz atomüzlet brüsszeli jóváhagyása

címmel jelent meg a részletes cikk a

POLITICO-ban. Arról, hogy Brüsszel miként hajlította meg korábban saját szabályait.

„Magyarország jórészt Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak köszönheti, hogy az Európai Bizottság precedenst teremtett az ilyen projekteknél”, írja a cikk.

A Bizottság várhatóan jóvá hagyja, hogy Budapest állami segélyt nyújtson a 12 milliárd euró értékű projektre. Ennek 80 százaléka jönne Moszkvából kölcsön formájában.

Brüsszel a döntést több hónapja halogatja, de az az elkövetkező hetekben várható.

Az Európai Bizottság novemberben áldását adta arra, hogy Magyarország ne írjon ki pályázatot és a reaktorok építésével az orosz Roszatomot bízza meg. Budapest azzal érvelt, írja a Politico, hogy a Roszatom az egyetlen vállalata, amely meg tud felelni a projekt különleges technikai igényeinek.

10 évvel ezelőtt Franciaország úgy döntött, hogy a Flamanville-ben lévő három atomreaktorának megépítésével közvetlenül a többségi állami tulajdonban lévő Erevát bízza meg, míg Nagy-Britannia állami támogatást nyújtott a Hinkley Point C-nél két új reaktora építéséhez. Mindkét esetben Brüsszel igent mondott.

  

(Háttér: az elmúlt napokban a Magyarországnak folyamatosan kárt okozni akaró ellenzéki magyarországi EU-képviselők felsültek, mert kiderült, az Európai Bizottság támogatni fogja a Roszatom-Paks2 üzletet. Erre a hazai balliberális sajtó elkezdte az Európai Bizottság korrupciós hajlamait okolgatni. Holott az egyébként undorítóan korrupt EB ez esetben azért nem meri meggátolni a magyar-orosz megállapodást, mert akkor a képébe vágnák a kettős mércét. Mint olvasható.

 Egyébként a Roszatom a világ egyetlen olyan atomerőmű gyártója, amely egy ilyen erőmű minden elemét képes legyártani.)

 

Megosztás: