Világ populistái, hatalmas örömhír: akár Mexikó is a kezünkre juthat!

FINANCIAL TIMES

Ha már a Financial Times is azt mondja!

Amlo, Mexikó populistája a gazdasági bajokból csinál tőkét magának címmel a globális lap arról ír, hogy Andrés Manuel López Obradort (Amlo – nevének kezdőbetűiből) Trumphoz hasonlóan vagy szeretik vagy utálják (a 120 millió lakosú)  Mexikóban.  Üzenete a szegények és mérgesek táborában visszhangzik.

A 63 éves Amlo, a maga útját járó baloldali (a „baloldali” Mexikóban sem azt jelenti, amit a „mi” ballib-neolib-neokon csalamádéra alkalmaznak), aki azt ígéri, hogy kiírtja a korrupciót, elsöpri a „hatalmi maffiát”, munkahelyeket teremt, jobb nyugdíjat ad, megnyirbálja a busás politikusi fizetéseket, munkahelyeket teremt és hatalmas infrastruktúra programot hajt végre. (Aki a „hatalmi maffia” és „korrupció” elsöprése szavaknál egy Magyar Bálint-féle SZDSZ-es rohadékra gondol, gyorsan felejtse el: a mexikói lapok olykori olvasójaként mindenkit hadd nyugtassak meg gyorsan: sokkal inkább egy Fülöp-szigeteki Duterte-elnök féle politikusról van szó, akinek Mexikóváros polgármestereként semmi baja nem volt azzal, hogy 2004-ben egy korrupt rendőrtisztet meglincseltek. Mellékesen: aki azt hiszi, a korrupció kultúrája demokratikus úton kiirtható, az hülye, illetve politikus vagy újságíró.)

A Financial Times, a globális rendszer egyik média tartóoszlopa,  a cikkben halálra aggódja magát, hogy Amlo kihasználja a jelenlegi elnök, Pena Nieto (neoliberális amerikai cseléd) gazdasági kudarcát és hatalomra kerülése után megsemmisíti Nieto „reformjait”, például az energiaszektor privatizációját.

Idén kezdődik meg a választási kampány (a világ tényleg egyik legszebb országában), és a választás 2018 júliusában lesz. A Reforma mexikói lapban nemrég publikált közvéleménykutatási eredmények szerint Amlóra már most az emberek 26 százaléka szavazna.

x             x             x

Szintén e lapban jelent meg cikk a populistaveszély témában ezzel a címmel: „Európa szerte a populisták a mérsékelteket jobbra húzzák”. A szokásos  sirám, amelyben az említésre méltó két mondat az, hogy 1. Merkelnek nehéz lesz koalíciós kormányt létrehoznia, mert a szavazatok annyi irányban forgácsolódnak majd szét, és 2. a liberális értékek egy YouGov felmérés szerint talajt vesztenek Nagy-Britanniában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában és Lengyelországban.  (A felmérés Magyarországra nem terjedt ki, ahol a liberális értékeknek a talaját is szerencsére ellopták az országot tönkretevő Bokros-Gyurcsány-Bajnai féle liberálisok.)

 

 

Megosztás: