Lengyelország az EU-szankciók „nukleáris opciójával” nézhet szembe mától

Az Európai Bizottság megkérheti a tagállamokat, hogy ma, december 21-én szankciókkal sújtsák Lengyelországot, ami az Európai Unió történetében az  első alkalom lenne, hogy ilyen lépést tesznek”, írja a brüsszeli szakportál.

A biztosok kollégiumának mai találkozóján megvitatják Varsó ellenállását, hogy visszaforduljanak azon reformok útjáról, amelyek (az EU szerint) „megbénították” igazságügyi rendszerét.

Az EU alapszerződésének 7-ik cikkelyét még soha nem vetették be. Az megfosztaná Lengyelországot szavazati jogától.  Ezt nevezik a nukleáris opciónak.

Ha e mellett döntenek, akkor a dokumentumot az Európai Parlamentnek küldik el jóváhagyásra, onnan pedig a tagállamokat képviselő Európai Tanács kapja meg. A tanács négyötödös többséggel Lengyelországnak esélyt adhat, hogy magyarázattal szolgáljon az Európai Bizottságnak.

A portál szerint Varsó minden bizonnyal nem fog meghajlani, de még magyar vétóval utána is megakadályozhatják a nukleáris opció bevetését.

Sophie in’t Veld, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának alelnöke (ő az, aki a tőle interjút kérő, neki nem tetsző tudósítókra kutyák ráuszítását ígéri felszólította a bizottságot, dolgozzon ki egy olyan „demokrácia mechanizmust”, amely ténylegesen működik is.

Az EUobserver idézte Ryszard Petrut, az EP liberális frakciójának lengyel képviselőjét, aki közölte, végső soron a döntéseket Varsóban kell meghozni.

(Megjegyzés: ilyen egy lengyel liberális. Elképzelhető, mit mondott volna egy Niedermüller-, stb.-féle, nálunk tenyésztett figura.)

Megosztás: