Borzasztó PISA-eredmények, „illiberálisügyi harangkongatás”, „a királyi család felzsírosodása”, „unortodox politika”

ujhelyi-istvan-szavak-ereje

Levél Újhelyi Istvánnak
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Tisztelt adóforintjainkból élő Képviselő Úr!

A közpénzen élő MSZP Országos Központja nevében az MTI OS-ben (azaz közpénzen) négyrészes közleményt adott ki ma, 2016. december 11-én, vasárnap délelőtt azért, mert ön nagyon aggódik, amiért a magyar iskolások legutóbbi PISA-tesztje „brutális” romlást mutatott.

Éppen ma olvastam, hogy az ön „poszt-Tusványosi” levelei „legendásak” lettek. Mivel ezt egy balliberális portál írta, természetesen azonnal el is hittem.

Annál inkább örülök, hogy egy legendához fűzhetek néhány megjegyzést.

Levelét így zárta:

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető

tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként

nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a

rezsim bűneire. Százhuszonegyedik alkalommal kongatom a harangokat,

de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként

ez a dolgom.

Erre még visszatérek.

Ön azt írta, a diákok teljesítményében bekövetkezett romlás „évtizedeken át fogja terhelni a magyar társadalmat”, mert a magyar oktatási rendszer egyharmad részben funkcionális analfabétát termel ki magából.

Nem tudom, hogy az önök évtizedekre való előrelátása mennyiben stimmel, hiszen évek óta azzal traktálják a közvéleményt, hogy még „unokáink” is nyögni fogják a Paks 2 megépítésére felveendő orosz kölcsönt. Ami kevesebb, mint az a pénz, mint amit az önök Bajnai nevű miniszterelnökének kormánya vett fel az IMF-től, amiért az már a világválság előtt csődbe ment. És miután ezt a hatalmas, semmiért, de az önök hibája miatt felvett összeget a mai,  unortodox gazdaságpolitikát vivő kormány idén április 6-án visszafizette, olyan ellenzéki napilapjaik, mint a Népszava, egy szóval  sem említették, nemhogy különkiadást szenteltek volna e bravúrnak.

Vagyis azt, hogy egy jobbközép, populista kormány (bocsánat, rezsim) olyan briliánsán kezeli az adósság visszafizetését, hogy Paks – ilyen unortodox gazdaságpolitikát megtartva – pár éven belül visszafizethető lesz. Miközben a visszafizetést segíti a Pakson termelt áram.

Ön közleménye (cím: Ez a Nemzeti Elbutítás Rendszere) első részét ezzel zárja:

Az Orbán-kormány számára csupán egyetlen dolog a fontos: a hatalom

kézben tartása és a királyi család, valamint az oligarchikus haveri

kör közpénzek általi felzsírosodása. Az egyik főideológustól is

tudjuk már: „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz

legfőbb politikája”.

Hogy egy királyi család miként zsírosodik fel, nem egészen értem, de ha azt a lesoványodott MSZMP jogutód pártja mondja, annak mindent elhiszek. Azt is, hogy ön, aki határozott bátorsággal, közkeletűen aprócska fizetéséből nyilván lezsírosodik, mert megmutatja, sziklaszilárdan szembe megy az önkényuralmista, fasiszta felzsírosodási áramlattal.

Azt pedig, hogy önöknek nyolc éves kormányzásuk idején mi volt a fontos, láttuk és tapasztaltuk: csak rá kell nézni a 2010-ben az önök által Tarlós Istvánra hagyott Budapestre és arra, hogy az miként néz ki ma. Nem beszélve az akkori és mai, fővárosunkba áramló külföldi turisták számáról.

Vagy arra, hogy 2002-ben Magyarország egy főre jutó bruttó nemzeti terméke jóval megelőzte a szlovákokét, 2010-re pedig északi szomszédunk jóval elhúzott mellettünk.

Hogy akkor mit csináltak közben,  hiszen önök közmondásosan nem korruptak, az e földkerekség egyik nagy misztériuma marad.

De a lényeg: ön ezen, 124-ik harangkongatása kissé illogikus.

Ugyanis a PISA-teszten a legjobb eredményeket ismét 26 éve magasztalt mintaállamom, Szingapúr diákjai nyerték. Márpedig Szingapúr illiberális, tekintélyelvű demokrácia.

Ha ön valóban logikus akart volna lenni, közleménye helyett valami ilyesmi rövid levelet kellett volna írnia:

„Viktor, nyomás, másold le e téren is Szingapúrt, hiszen te ígérted, hogy az illiberális demokráciákat követed. Ne hagyd mán cserbe választóidat!

Mert az MSZP is a nemzet, és így a diákok javát akarja.

Hogy felzsírosodjon az ország.”

Megosztás: