NYT: Feleségem illegális migráns gyilkosa nem illegális migráns; Trump a hibás

illegalsfire1

THE NEW YORK TIMES

A feleségem gyilkosa nem volt ’illegális migráns’ címmel közölte a vezető amerikai lap az amerikai Andy Ostroy marketing vállalkozó-politikai blogger cikkét, aki azzal kezdi, egy 19 éves illegális ecuadori migráns segédmunkás, Diego Pillco, miként ölte meg brutálisan feleségét, a színész és filmes Adrienne Shellyt New York-i lakásukban 2006. november 1-jén. Kislányuk akkor 2 éves volt. Az ecuadorit a gyilkosságért 25 év börtönre ítélték. A cikk mondanivalója: Ostroy mindennek ellenére nem ad igazat Trumpnak a migránsokról mondott durva kijelentéseit illetően, és a migránsokkal emberi módon kell bánni, valamint az illegális migránsoknak hivatalos okmányokat kell adni. Mert Pillco nem „illegális migráns” volt, hanem „elfajult gyilkos”.

 

OÖNACHRICHTEN

Tegnap éjfél előtt ismertette az MTI és nyomában a hazai média Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője tegnapi bécsi politikai helyzetértékelő beszédét, amelyben Angela Merkelről azt mondta, „sajnos a legveszélyesebb nő is Európában”.  Strache beszédének ismertetéséből két  aprócska részletecske kimaradt: a párt vezetője kijelentette, hogy a média „megvásárolt” és fellépett a transzatlanti kereskedelmi megállapodások (TTIP, CETA) ellen.

 

THE DAILY EXPRESS

A jótevő svédek erőszakhullám közepette a migránsok ellen fordulnak – egy nemzet, amelyet tönkretett a bevándorlás címen a brit lap így kezdi cikkét: „Éveken át Svédország ’humanitárius nagyhatalomként’ öregbítette hírnevét otthont nyújtva a háborúk és üldözések ellen menekülőknek. De az emberek türelme fogytán van egy év erőszakja, gyomorforgató szexuális támadások és azután, hogy a 22 éves Alexandra Mezher szociális munkást leszúrta… egy magát 15 évesnek mondó szomáliai.” A megölt nő édesanyja azt mondta: „A bevándorlás elpusztította Svédországot”.

 

SALZBURGER NACHRICHTEN

Christoph Birót, a Kronen Zeitung steierországi kiadásáért felelős főszerkesztőjének most a bíróság előtt kell felelnie vallásos tanítások elleni uszítás és becsmérlésük miatt, amiért 2015. október 26-án a tartományban lévő fiatal szíriai migránsokról lapjában nem megfelelően írt. Biró elismerte hibáját és „szabadságolták” munkahelyéről.

 

NEW EASTERN OUTLOOK

A világnak elsősorban a keleti felével foglalkozó portál cikkét így kezdi: „A nyugati média felháborodása kíséri, ha Moszkva és Damaszkusz bármit tesz a Szíriában működő terrorszervezetek ellen folytatott harcában. De ez a felháborodás most hirtelen elhalt, amikor belga vadászgépek Aleppó tartományban Hassager kurd falut bombázták. Amiről az oroszok átadták a rögzített bizonyítékokat a belga kormánynak. A cikk felteszi a kérdést: „ki fog kártérítést fizetni a faluban megölt civileknek? Csak nem Belgium vagy az EU? Ön mit gondol?”

 

BBC

A brit közszolgálati adó Panorama műsora törökországi nyomozása révén felfedte, hogy 12 órás műszakokban szíriai gyerekeket dolgoztatnak Törökország nyomorúságos, a török minimálbérnél messze kisebb fizetésért, rossz biztonsági körülmények között olyan gyárakban, amelyek a brit Marks and Spencernek és az online Asos cégnek készítenek ruhákat. De rábukkantak olyan varrodákra is, amelyekben illegálisan dolgoztatják, hogy Zara és Mango farmereket készítsenek. A Marks and Spencer a BBC rákérdezésére tagadta a tényt.

 

SPUTNIK

Az amerikai kongresszus zárt ülésén egy szakértő azt javasolta, hogy a szíriai válságot Basar al-Asszad szír elnök likvidálásával kellene megoldani, ismerteti az amerikai Foreign Policy erről szóló értesülését az orosz hírügynökség német nyelvű portálja. A Foreign Policy nem nevezte meg a szakértőt. Az ügy Philipp Gordon, a Fehér Ház közel-keleti koordinátora elé került, aki azt mondta, „Asszad megölése törvénytelen és különben se változtatni semmin, mert Oroszország és Irán továbbra is érdekeinek megfelelően haladna előre Szíriában”.

 

DIE WELT

Meglepetés: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök mégis eljön a csütörtöki brüsszeli Kanada-EU csúcsra a CETA aláírásának meghiúsulása dacára. Brüsszelben nagyon szeretik a kanadaiakat és azokat „az európaiaknál jobb európaiaknak” tartják. Senki nem számított arra, írja a lap, hogy a 44 éves miniszterelnök olyan alázattal viselkedik, hogy mégis eljön a belga fővárosba.

 

EURACTIV

A brüsszeli uniós szakportálon megjelent blogcikk szokatlanul erős és agresszív szavak kíséretében kel ki a Brussels Bubble blogon megjelent „durva és felháborító” írás ellen, amely Belgiumot meri támadni azután, hogy Vallóni ellenállásán megbukott a CETA (EU-Kanada szab.ker. megállapodás) megkötése. Hogy meri „azt vinnyogni” a Brussels Bubble, hogy „Belgium egy becsődölt ország”? „Katonákat láttam a metróban cigarettázni, böfögi a cikk elfeledve azt a tényt, hogy felügyeleti munkájuk miatt igenis megérdemlik, hogy rágyújtsanak”, írja a blogger. Hogyan merészelnek a Brüsszelben és Belgiumban élő külföldiek, uniós bürokraták, lobbisták, újságírók pofázni arról, hogy vasárnap zárva vannak a boltok, hogy az egyikük azt írja, a lift mindig rossz, hogy annyi sztrájk van, hogy a nap nem süt? „Még ha fizetnének is adót Belgiumban (amit nem tesznek), még akkor is önfelkenéstől és elitizmustól bűzlik…e paraziták szövege”. Majd ezt írja: „A Belgium-blamálás nem csak rossz modor. Vajon melyik vendég megy el egy házba, ül le és kezdi az ott lévő függöny kritizálásával?” Majd: „Próbáljanak így zsémbeskedni Franciaország vagy Nagy-Britannia és tuti, hogy kórházban találnák magukat”. James Crisp zárómondata: „Ha nem tetszik Belgium, miért nem mész haza országodba?” (Megjegyzés: a bírált, Brüsszelt bíráló megjegyzések tárgyszerűek, de ezek kiáradását miért a CETA-ügy váltotta ki és miért voltak eddig csak igen nagy hébe és igen nagy hóba olvashatók, beleértve a belga főváros minden kétszázadik méterén folyó, soha be nem fejeződő építkezéseket, szemet kiverő korrupciót, a belga közlekedésben résztvevők minden képzeletet felülmúló butaságát és a többit?)

 

HAARETZ

Trump mélyen fasiszta, antiszemita összeesküvési gondolkodásba gázol címmel a cikk a republikánus elnökjelöltnek felhozza korábbi, általa antiszemitának minősített, illetve a cikk szerint azt súroló mondását, de elsősorban Trump  múlt heti kijelentését tartja kifejezetten antiszemitának, mely szerint „Hillary Clinton titokban találkozik nemzetközi bankokkal, hogy az amerikai szuverenitás elpusztításán dolgozzanak azért, hogy gazdaggá tegye ezen globális pénzügyi hatalmakat, lobbista barátait és adományozóit”. Ez a régi „antiszemita mítosz” felmelegítése, áll a cikkben.

 

ALTERNET

A jószerével az egyetlen nem fősodratú, alternatív amerikai portál, amelyik Clintonnét támogatja és naponta több cikkben támadja Trumpot, most e címmel írt cikkével rukkolt elő: Donald Trump sorozatlövő antiszemita, amelyben azt írja, az állítása, hogy Clintonné titokban találkozik nemzetközi bankárokkal, mindenkinek ismerős, aki a Cion bölcsei jegyzőkönyvét olvasta. „Az sem véletlen, hogy kampányában és vitáiban gyakran hozza fel Sidney Blumenthal, Geoerge Soros és Debbie Wasserman-Schultz, Hillary Clinton zsidó támogatóinak nevét. Ez nem afféle névbedobás, hanem kutyafüttyentések rasszista, antiszemita támogatóinak”.

 

Megosztás: