Kérdés Gál J. Zoltánhoz sajtószabadság ügyében kormányszóvivőként tett kijelentéséről

vasarnapi-ujsag

Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő
A „még ledarálatlan” Vasárnapi Újság főszerkesztője

 

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A „regnáló Orbán-rezsim médiadiktatúrájában” (jól fogalmaztam balliberálisul?) lapja is felszállt a minden tények nélkül egy összeesküvés-elmélet keretében gyártott vagonra, mely szerint ezt az ellenzéki napilapot a kormány gyilkolta le.

Ma ezt írták:

„Bár a lap megjelenésére alig van esély, a Népszabadság nem vész, nem veszhet el. Hogy szellemisége megmaradjon, újságírói csapata pedig egyben maradjon, abban azoknak az orgánumoknak van elsősorban dolguk, amelyeket még nem darált be a korlátok nélkül tomboló hatalom. Így nekünk is, és mi megtesszük, ami lehetőségeinkből kitelik. Folytatása következik tehát.”

A rendszerváltás (amióta már nem önök az egyeduralkodók) utáni időkben nekem még balliberális politikus vagy közéleti figura nem adott választ kérdésemre.

Az alsónadrágba piszkításnak persze vannak magyarázatai, amelyek kliséit önök az elmúlt negyedszázadban már kidolgozták, kezdve ellenzéki lapok durva megfojtásától a Vasárnapi Újság vagy a Hírtévé bojkottálásáig,  de kérem, most ezt mellőzze, és minden bátorságát összeszedve válaszoljon a kérdéseimre. Hiszen az 1956-os szabadságharcot ellenforradalomnak gyalázó klubrádiós Bolgár György műsorvezető naponta elsírja, hogy a demokrácia megcsúfolása, amennyiben valaki neki éppen nem áll rendelkezésére interjú adására.

Tagadja-e,  hogy ez hangzott el az ATV-n a Gyárfás Tamás működtette „közszolgálati” Napkelte műsorában 2002. július 9-én, reggel 6 óra 43 perckor egy olyan információra vonatkozóan, amelyet a Magyar Nemzet „terített”:

Gál J. Zoltán, kormányszóvivő: „Csak nem képzeli, hogy bármit szivárogtatok a Magyar Nemzetnek? Hehehe.”

Mélykuti Ilona, egyetértően: „Hehehe”.

Kérdéseim: ha ugyanezt ma Lázár János vagy egy kormányszóvivő egy tévéműsorban ugyanezt mondaná például az ön lapjával kapcsolatban, amire a műsorvezető mélykutisat felelne, mit írnának most lapjukban?

Egyetért-e az SZDSZ-es koalíciós partnerük által delegált Haraszti Miklóssal, az SZDSZ volt parlamenti képviselőjével és az EBESZ sajtószabadság felelősével, aki a 2002-es választások után a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének tagjaként szögezte le: az a tény, hogy a rendszerváltás után két alkalommal is jobbközép kormányt választottak meg, bizonyítja, a médiának nincs hatása a választások kimenetelére?

És végül: a nyugati fősodratu sajtó szerint a magyar ellenzéki újságírók sorsa az öncenzúra. Ön mikor öncenzúrázta magát legutoljára? Ugye igazat ír és mond az önök bármilyen állítását minden esetben a napi gyakorlatával szemben ellenőrzés nélkül átvevő nyugati média?

 

Megosztás: