Így vélekednek rólunk a Kínába meghívott, 16 térségbeli ország újságírói

shanghai

A borok, a csirkehús jó, de a kormány nacionalista

 

A kínai külügyminisztérium 16 Közép- és Kelet-európai országból 2-2 újságírót hívott meg Kínába, hogy a delegáció a Hong-Kong szomszédságában fekvő Kantonból kiindulva több várost és nevezetességet látogassan meg,  útját Pekingben befejezve.

A 16 + 1 (az „1” Kínát jelenti) keret kialakítását Kína az ottani diplomácia egyik legfontosabb erőfeszítésének tekinti. Az együttműködés a Ven Csia-pao kínai külügyminiszter 2012-es varsói látogatásakor indult meg kínai javaslatra. Azóta a 16 +1-ek vezetői minden évben csúcstalálkozót tartanak, hogy áttekintsék együttműködésüket. Ezen együttműködés része a Belgrád-Budapest vasútvonal is.

Az optimizmustól lüktető, szédületesen fejlődő Kína egyik „kirakatvárosában”, a Hong-Kong közvetlen szomszédságában fekvő Sencsenben meglátogattuk a város fejlődését bemutató hatalmas kiállítást.

Az egykori néhány száz lelket számláló halászfalú fejlődése 1980-ban indult meg, amikor húszezer kínai, főként nő érkezett meg lapáttal a kezében. Ásni kezdtek. Ma Sencsen a kínai GDP egynegyedét szolgáltató Kuantung tartomány nehéz versenyében is vezető megapolisza, több mint 16 millió lakossal, megszámlálhatatlan felhőkarcolóval, vezető világcégek központjával. Mint a világelsővé vált Huawei távközlési óriáséval. Abban a városban, ahol egy  emelet építése 3 napba is alig telik. Itt található egyébként a világ negyedik legmagasabb épülete, a 115 emeletes Ping An pénzügyi központ.

A lélegzetállító fejlődést látva Gajdics Ottó kollégám és barátom így kiáltott fel: „26 évet vesztegettünk el”.

Amely mondását idéztem abban a beszédben, amelyet a 32 újságíró nevében a kínai külügyminisztérium felkérésére a látogatásunkat záró diplomáciai fogadáson mondhattam el, ahol jelen voltak a 16 ország diplomatái. Ott kiemeltem annak fontosságát, hogy Kína a vele együttműködő partnerországai belügyeibe soha nem akar beleszólni. Éles ellentétben a Kínát a Dél-Kína tengeren is hadihajóival agresszíven fenyegető Egyesült Államokkal.

A beszédet a meghívók nagy tetszéssel, a szinte száz százalékosan vakon Amerika barát többi vendég – a lengyel nagykövet kivételével – tapintható egyet nem értéssel fogadta.

Később kihasználva a külföldi újságírók jelenlétét – akik közül az egyik azt állította, a közelmúltban az oroszok lőtték le a török vadászgépet és nem megfordítva, mint ami a tény -, a kínai Nagyfaltól a pekingi szállodánkba tartó úton haladó autóbuszban megkértem őket, egy-két rövid mondatba sűrítve mondják el véleményüket, benyomásukat Magyarországról. Hozzátettem, ne legyenek udvariasak, de legyenek őszinték és ezért a nevüket sem kérem.

Két kivétellel és néhány bóbiskoló zsurnaliszta kivételével mindenki teljesítette a felkérést.

Az eredmény az alábbiban olvasható.

 

 

Lengyelország

1.

Remek, gyönyörű ország. Csomó baj van a politikával. Nagyon Európa és az európai politika ellen van, de a saját országai érdekeit nézi.

2.

Magyarország kis ország. Nagy történelmi múlttal, nagy várakozásokkal és nagy ambíciókkal, amelyeket most szeretnének megvalósítani, de nincsenek meg hozzá az eszközeik.

 

Horvátország

1.

Mostani szilveszteremet Budapesten töltöttem. Szeretem az ottani építészetet, mert hasonlít a zágrábihoz.

 

2.

Magyarország regionális hatalom. Az emberek fantasztikusak. Budapest gyönyörű. Annak ellenére, hogy Európában sokan úgy gondolják, Orbán fasiszta, szerintem ő a térségben az egyik legokosabb politikus.

 

Lettország

1.

Csak annyit tudok róla, hogy ott van Budapest, és hogy jó ott a bor.

 

2.

Magyarország bátor ország, mert mer euroszkeptikusnak lenni. És lázadni mer a közép-európai konszenzussal szemben is.

 

Bosznia

Remek ország. Remek ételek. Remek kultúra. És gyönyörű nők. Csak a nyelv nagyon nehéz.

 

Észtország

1.

Szép ország. Jó ételek. Szar kormány.

 

2.

A főszerkesztőm sokáig élt ott. Nagyon jókat mondott róla.

 

Románia

 

Magyarország és Budapest nagyon szép.  De jobban kellene teljesítenie.

 

Szlovákia

1.

Nagyon szeretem Magyarországot. Kassán nőttem fel.

 

2.

Finom ételek. Rendes emberek. Magabiztosak. Csak kár, hogy manapság mi történik a politikában. Szomorú. Lefelé mennek a dolgok. Korábban támogatták a kultúrát. Budapest gyönyörű.

 

Csehország

Nem igen tudok sokat Magyarországról. A kormány nacionalista.

 

Szlovénia

Szomszédos országok vagyunk. Szeretem Budapestet és a Balatont. Amit Orbánról és a kormányról gondolok, az egészen más.

 

 

Montenegró

Magyarország nagyon nagy ország Montenegróhoz képest. Mi nem sokat tudunk Magyarországról.

 

Litvánia

1.

Magyarországnak régi és gazdag történelme van. És most akarja megtalálni helyét az Európai Unióban és a világban.

 

2.

Amit Magyarországról tudok, arról a nemzetközi médiába értesülök. Orbán Viktornak  nem igazán pozitív az imázsa. Nem szeretem, hogy barátkozik Putyinnal. Az nagyon rossz. Rossz Európának és rossz Magyarországnak.

 

Szerbia

Jó, hogy országaink együttműködnek.

 

 

Albánia

1.

A magyar üzletembereknek tényleg el kellene jönniük hozzánk, hogy megértsék, mit kínálunk lehetőségként.

2.

Finom a magyar csirkehús.

 

Macedónia

1.

Nekem pozitív képem van Magyarországról.

2.

Magyarország nagyon nagy ország. És ott vannak a legjobb borok.

 

(Lovas István, Magyar Hírlap, 2016-06-09)

Megosztás: