Első ízben: a britek többsége otthagyná az EU-t (DWN); „populista internacionálétól” retteg a Spiegel; Izrael asztrofizikust rabolt el (PressTV)

brexit-800x500
és még: ha a britek otthagyják az EU-t, a svédek többsége is azt tenné, stb.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Nagy-Britanniában most először a többség már az EU-ból való kilépés mellett van. Német politikusok a briteket a gazdaságot érő pusztító következményektől óvják arra az esetre, ha az ország tényleg kilép az unióból”, kezdődik a német gazdasági-politikai portál cikke, mely ismerteti az ICM brit közvéleménykutató legújabb felmérésének eredményeit. Ezek szerint a megkérdezettek 46 százaléka a Brexit, a kilépés, 44 százaléka a maradás mellett van.

*             *             *

A németek többsége azt akarja, hogy az EU szüntesse meg, illetve lazítsa az Oroszország elleni szankciókat, derül ki egy most nyilvánosságra hozott felmérésből. A megkérdezettek 35 százaléka a teljes megszüntetés, 36 százaléka a lazítás mellett foglalt állást.

*             *             *

A török parlament elnöke azt mondta, hogy a török alkotmánynak mostantól fogva iszlám alkotmánynak kell lennie. Hozzátette, az állam és a vallás közötti elválasztást végleg meg kell szüntetni. Ez azonban a sária-törvény kényszerű bevezetésével járna, kommentál a lap.

 

DIE WELT

A németek vereséget szenvedtek a franciákkal szemben azon gigantikus összegű, 35 milliárd eurós megrendelésben, amely keretében Ausztrália  12 új, óriás méretű tengeralattjárót rendelt. A ThyssenKrupp már nyeregben érezte magát, tudósít a német lap, amikor kiderült, a megarendelést a francia DCNS nyerte el a német és francia vetélytársak előtt. Holland francia elnök személyesen is lobbizott a megrendelésért.

 

DER SPIEGEL

A hetilap főszerkesztőjének kora reggeli köremailjében kétségbeesett hangon ír arról, hogy az osztrák „jobboldali populista Szabadság Párt” elnökjelöltjének győzelme után európai ideológiai hasonmásaik sürgették a jövőbeni szorosabb együttműködést. Amihez még hozzájárul, hogy Donald Trump most öt szövetségi államban is megnyerte az előválasztásokat. „Újabb kérdések merülnek fel, egyik őrültebb a másiknál. Egy populista internacionálé alakul? Vagy a Nyugat lesz az új Kelet? Most csak egy biztos: az őrület módszerré válik”, panaszkodja.

 

 

THE DAILY EXPRESS

Egy most napvilágot jelentés szerint a brit kormány legalább negyed millióval becsülte alá a Nagy-Britannia érkezett migránsok számát. Ez hatalmas csapást jelent David Cameron miniszterelnök „Maradj!” (mármint az unióban) kampányára. A Kelet-Európából érkezetteknek sokkal nagyobb számban bocsájtottak ki biztosítókártyát, mint amit a hivatalos adatok mutattak. /A brit lap az ott dolgozó kelet-európaiakat „migránsoknak” nevezi, míg a franciákra és a németekre ezt a szót nem használja, mely aljas diszkrimináció és hazug terminológia természetesen nem háborítja fel a nyusziügyi hazai újságírókat./

 

EURACTIV

Genf városa nem hajlandó elmozdítani egy molinót egy kiállítás bejárata elől, amelyre ez van írva: „Nevem Berkin Elvan. A rendőrség a török miniszterelnök utasítására ölt meg”, jelenti az uniós ügyekre szakosodott portál. A felirat mellett Berkin Elvan fotója látható, akit 2013 júniusában öltek meg az isztambuli Taksim téren. Erdogan elnök akkor miniszterelnök volt. Április 25-én a genfi török konzulátus tett panaszt a molinó ügyében.

*             *             *

Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint a svédek többsége azt szeretné, ha országuk kilépne az EU-ból, ha a Brexit referendumon a britek többsége az EU elhagyása mellett dönt.

 

THE WASHINGTON POST

Az amerikai lap cikkírója felháborodottan utasítja vissza, hogy a Freedom House mára várható sajtószabadság jelentésében Izrael sajtóját már nem szabadnak, hanem „részben szabadnak” kategorizálja. /Izrael „mellesleg” folyamatosan tartóztat le palesztin újságírókat azért is, mert a valóságot ábrázoló fotókat posztolnak ki, és katonasága palesztin tévé-, illetve rádióadókat rohamoz meg, zárja be, kobozza el felszerelésüket. Ha mindez nálunk történne, a FH a magyar sajtót már régen  a „nem szabad” kategóriába sorolná./

 

RUSSIA TODAY

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa „súlyos aggodalmát” fejezte ki, amiért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök e hónapban korábban kijelentette, a megszállt szíriai Golán-magaslatok „örökre” Izraelé lesznek, jelenti a globális orosz tévé angol nyelvű adásának portálja.

*             *             *

Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt éles belső vita után úgy döntött, hogy hétvégi gyűlésük programpontjaiból törlik a körülmetélés tilalmát, amit a párt bajor tagjai javasoltak. Marad viszont az egymásra hasonlító iszlám halal és zsidó kóser állatvágás megtiltása:  a párt ragaszkodni fog ahhoz, hogy az állatokat levágásuk előtt kábítsák el. /A hazai állatvédők e téren még nem hallatták hangjukat./

 

PRESS TV

„Izrael ismert palesztin asztrofizikust rabolt el” címen arról számol be, hogy az 53 éves, ötgyermekes Imad al-Barguti egyetemi tanárt a ciszjordániai Nabi Szali ellenőrző ponton tartóztatták le. A professzor plazmafizikát tanít a megszállt kelet-jeruzsálemi Al-Kudsz Egyetemen. Korábban dolgozott NASA-projekteken, kutató volt az Egyesült Államokban, Jordániában, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, Németországban és Svédországban. Egy alkalommal már egy hónapig vád nélkül adminisztratív fogságban tartották, és akkor az izraeli hatóságok a nemzetközi tudósközösség tiltakozására szabadították ki.

*             *             *

Bernie Sanders amerikai demokratapárti elnöki kandidáns nem írta alá azt a levelet, amelyben a száz tagú szenátusból 83-an írtak alá sürgetve, hogy évi 5 milliárd dollár amerikai segélyt kapjon Izrael a 2018-ban lejáró szerződés után, melynek értelmében a zsidó állam évi 3 milliárdot kap.

 

 THE JERUSALEM POST

Volker Keller, a brémai lutheránus egyház lelkésze és a német város önkormányzatának tagja a jeruzsálemi lapnak küldött emailjét úgy írta alá, hogy „Üdvözlettel: Volker Keller, antiszemita”. Az esetet és a kirobbanó tiltakozásokat ismertető cikk felemlegeti, hogy egy, a lelkészhez köthető csoport 2011-ben izraeli termékek bojkottjára szólított fel és hogy a mostani  ügyben a Simon Wiesenthal Központ is tiltakozik.

 

 

Megosztás: