Elsöprő radikális jobboldali győzelem az osztrák elnökválasztás első fordulójában: hörög a német nyelvű sajtó

hofer

(A plakáton: Zászlót mutatni – igazság, szabadság, hazaszeretet)

EURONEWS

„Ausztria: a szélsőjobboldali Hofer az első forduló után földcsuszamlásszerűen az élen” címmel tudósított tegnap este az európai csatorna az osztrák elnökválasztásnak az egész nyugati fősodratú sajtót megrázó első fordulójának akkor még előzetes eredményéről. Kiemelte, a szabadságpárti jelölt, Norbert Hofer migrációellenes és ellene van az európai alapelveknek.

 

DIE PRESSE

A fősodratú osztrák sajtóban az osztrák elnökválasztás első fordulójának eredményét elsőként (17:14-kor) kommentáló cikk ezzel a címmel jelent meg: „Hát akkor ez volt a II. köztársaság”. Összefoglalója: „A nagykoalíció nélküli élet utáni vágy földrengést eredményezett: az SPÖ (szocialisták) és az ÖVP (néppártiak) ezt az országot ezután már nem tudják közösen kormányozni”.

 

DER STANDARD

„Senki nem látta előre, hogy Norbert Hofer ilyen mértékben kerüljön az élre: ez földrengésszerű győzelem a kék jelöltnek és a várt kudarc a kormányzó pártoknak. Fordulópontot jelent, hogy a II. köztársaságban első alkalommal sem az SPÖ, sem az ÖVP jelöltje nem lesz szövetségi elnök”, kezdi cikkét a balliberális osztrák lap kiemelve, hogy „Egy jobboldali populista szövetségi elnök már nem tabu annak a harmadnak, amely ma választani ment. Ha a Hofburgba szabadságpárti politikus kerül, az olyan jelképes erővel bíró fordulópont, amely Ausztria határain túlmutat”, áll a cikkben.

*             *             *

Hofer és a ’csoda’: Ausztria olyan lesz, mint Magyarország” címmel arról ír, hogy Hofer első fordulós győzelme azt mutatja, az osztrák lakosság nagy része „a Magyarország és Lengyelországban évek óta kialakult tekintélyelvű politikája  mellett tette le a voksát, azaz a parlament gyengítése, a hatalmi ágak megosztásának kiüresítése, a brüsszeli folyamatokkal szembeni ellenállás és a sajtószabadság korlátozása mellett. A földrajzilag Prágától keletre fekvő Bécs hamarosan politikailag is keletre lesz tőle”, írja, megkérdezve, vajon az osztrákok valóban újra a tekintélyelvű nacionalizmust akarják? (Megnyugtatásként: e cikkben is többször előfordul a „jobboldali populizmus” jelző.)

 

PROFIL

A balliberális osztrák hetilap már a II. köztársaság kimúlását vizionálja a tegnapi választások eredményei tükrében és ezt írja: „A Szabadságpárt szántszándékkal és brutalitással megy majd neki az általa utált establishmentnek, azt széttörve, kipucolva és megsemmisítve”.

 

KRONEN ZEITUNG

„Európa jobboldala diadalittas: ’Brávó Ausztria’” címmel az osztrák bulvárlap idézi a „szélsőjobboldali” reagálásokat. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke így kiáltott fel az eredmények hallatán: „Brávó, osztrák nép!”. A holland Geert Wilders: „Fantasztikus!”. Matteo Salvini, az olasz Északi Liga elnöke: „Hatalmas öröm!”. Gratulált Berlusconi is.

 

INFO DIREKT

Az alternatív, jobboldali osztrák portál azt írja, az elnökválasztási eredmények fájni fognak egyes újságíróknak, „nevezetesen azoknak, akik szándékosan és hivatásszerűen a népet hülyének tartják, de a tömegek jól járnak. Jól járnak a népek és jól jár Európa. A fordulat megkezdődött.”

 

DER SPIEGEL

„Az ország drámai jobbra csúszást él át”, írta a vezető német hetilap az osztrák elnökválasztás első fordulójáról írt összefoglalójában. A cikk címe:  „A néppártok szétroncsolják magukat, a jobboldal diadalmaskodik”. A cikk második mondatában jön elő a „jobboldali populista” jelző az Osztrák Szabadságpárt előtt. A 45 éves Hofer az előzetes végeredmények szerint a szavazatok 36 százalékát szerezte meg. „A választás leszámolás az establishmenttel…”, írja a kommentár hozzátéve, hogy a leszerepelt két nagy koalíciós párttal szembeni ellenszenven az sem segített, hogy Werner Faymann kancellár a politikai nyomás hatására Merkel partneréből annak egyik legélesebb bírálója lett migránsügyben.

 

DIE ZEIT

A német balliberális-neokonzervatív hetilap portálja „forradalomról” ír és arról, hogy Ausztria Merkelről Orbánra váltott. (A „jobboldali populista” jelző – szintén mindenki megnyugtatására – többször szerepel e cikkben is.)

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

A vezető svájci lap ezzel foglalja össze cikkét az osztrák választásokról: „Elegük van a választóknak a kormánypártok motyogásából. De vereségük azt is mutatja, hogy a jobboldali populista receptek átvétele kevéssé sikert ígérőek.”

(Az eredmények a Stockholm-szindrómás hazai közszolgálatot is megrázták: a hír hallatán a kételyek tépte és tanácstalanná vált Kossuth Rádió 7 órás híreiben sem a műsorvezető,  sem a Bécsből tudósító szájából nem hangzott el a „jobboldali” vagy „szélsőjobboldali” jelző, vagyis a hallgató azt is hihetné, hogy a Szabadság Párt és Hofer akár szélsőbaloldali is lehet.)

Egyéb témák:

DIE PRESSE

Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter szerint a menekültek nem jelentenek növekedési tényezőt a gazdaságnak, hanem az államháztartási hiányt növelik, idézi őt a vezető osztrák lap.

 

NÉMET LAPOK MERKEL TÖRÖKORSZÁGI LÁTOGATÁSÁRÓL:

Merkel kancellárnak Törökország szíriai határán fenntartott minta menekülttáboráról tudósítva majdnem mindegyik lap megjegyzi, hogy a német vendég gépének hirtelen még egy kört kellett tennie a Gaziantep-i repülőtéren való leszállás előtt, mert akkor érkezett Davutoglu török miniszterelnök gépe, melynek elsőbbséget adtak.  A sajtószabadság kérdését Merkel gyorsan intézte el.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Francois Holland francia elnök Hannoverben a „kis EU-csúcson” nem akar beszélni a transzatlanti kereskedelmi szerződésről Obamával és Merkelle, írja a német portál, ugyanis a téma Franciaországban nagyon népszerűtlen. Obama viszont dicséri a TTIP-et. Hannoverben tízezrek tüntettek a TTIP ellen. (Obama vasárnap érkezett a hannoveri vásárra és ma megy el onnan. Ott lesz még Cameron brit, Renzi olasz és Rutte holland miniszterelnök is.)

 

EUOBSERVER

Obama elnök hannoveri látogatása alkalmával több tízezren tüntettek a TTIP ellen. Az elnök viszont figyelmeztetett: „Ha nem fejezzük be idén a tárgyalásokat, akkor az Egyesült Államokban és Európában bekövetkező politikai változások azt jelenthetik, hogy a transzatlanti megállapodást nem fog sikerülni egyhamar tető alá hozni”. Németországban a lakosságnak már csak 17 százaléka támogatja a TTIP-et, a két évvel ezelőtti 55 százalékhoz képest, teszi hozzá az uniós szakportál.

 

THE NEW YORK TIMES

A vezető amerikai lap ismerteti, nem mindenki utasította vissza azt, hogy Obama a briteket sürgette, maradjanak az EU-ba, azaz, mint bírálói szemére vetették, beavatkozott a brit belügyekbe. Robin Niblett, a Chatham House nevű londoni politikai agytröszt igazgatója kijelentette, az USA-nak joga van beavatkoznia, miután a múlt évszázadban két háborút is vívott azért, hogy Európa szabad maradjon. A brit kilépés, idézi a lap Niblettet, „potenciálisan destabilizálja az EU-t éppen akkor, amikor egy újra felfegyverzett Oroszország visszautasítja a hidegháború után Európában a béke fenntartására létrehozott szabály alapú rendet”, amikor migránsválsággal küzd Európa és „populista pártok erősödnek meg” a sokak számára még mindig fájdalmas recesszió  után. Majd elmondta még: Nagy-Britannia akkor lépne ki azEU-ból, amikor az USA meg akarja erősíteni a transzatlanti kapcsolatokat egy gazdaságilag és politikailag jobban kiálló Kínával szemben”.

 

POLITICO

Egy új lengyel földtörvény gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy külföldiek lengyel gazdaságokat vásároljanak meg. Civil szervezetek tiltakoznak, és az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy a törvény megsérti-e az uniós jogszabályokat, olvasható az uniós ügyekre szakosodott portálon.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

Micsoda bátorságot tanúsított Hollande francia elnök első egyiptomi látogatása alkalmával, írja gúnyosan a népszerű francia portál arról, hogy míg Hollande meggátolta a Mistral anyahajó eladást az oroszoknak („elsősorban azért, hogy ne zavarja az amerikai érdekeket”), addig a drága jó egyiptomi diktatúrának vidáman adta el a Rafale vadászmbombázókat.

*             *             *

Szabadságot az ellentmondásnak!” címen a portál arról ír, hogy Boris Le Lay, a Breizatao.com animátorát két év letöltendő börtönre ítélték, amiért cikkében „fajgyűlöletre” uszított. Milyen érdekes, írja a portál, hogy most csöndben van „mindazon széplélek”, akik magukat Je suis Charlie-zták, és tollat ragadtak Bataclan után, hangosan kiabálva a szólásszabadság védelmében. Nem baj, ha valaki betör, lop, megerőszakol, akár öl. „A francia igazságszolgáltatás mindig gondoskodni fog arról, hogy az illető hamar kiszabaduljon a börtönből”. Kivéve, ha valakit a legszörnyűbb bűnben, a rasszista gondolat bűnében találnak vétkesnek.

 

DAILY MAIL

A maffiafőnökök háborút hirdettek a Szicíliában élő migránsok ellen, tudósít Palermóból a brit lap. A városban a migránsválság előtt a nem ott születettek aránya 5 % volt. Most 25 % lett. A város már nem európai. Leoluca Orlando polgármestere elmondta, Palermo Európában lévő közép-keleti város. „És ennek örülünk”, tette hozzá. A napokban a maffia fejbe lőtt egy 21 éves gambiait. Tévedésből, mert nem afrikai bűnbanda tagja volt, amely rivalizálni akart a maffiával. A férfi csodával határos módon túlélte a koponyáján átmenő golyót.

 

HSZINHUA

1999 óta folyamatosan nő az USA-ban az öngyilkosságok száma, jelenti a kínai hírügynökség. 2014-ig 24 százalékkal nőtt a 10 és 74 év közöttiek körében. A most megjelent amerikai jelentés azonban az okokról nem szól, jegyzi meg a Hszinhua.

Megosztás: