Davutoglu török miniszterelnök a migránsegyezmény felrúgásával fenyegette meg Brüsszelt (Euobserver); 70 millió migráns kell Európának (uniós biztos kijelentése)

davutoglunato

EUOBSERVER

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az EU-török migránsegyezmény összeomolhat, ha június végére a török állampolgárokra vonatkozó vízumkorlátozásokat még mindig nem oldják fel. Ha nem léphetnek a törökök vízummentesen az uniós tagországok területére, akkor „természetesen senki nem várhatja el Törökországtól, hogy kötelezettségeihez tartja magát”, idézi Davutoglut a ma reggel 9:24-kor az uniós szakportálra kiposztolt cikk.

 

SALZBURGER NACHRICHTEN

„EU-biztos: az elkövetkező 20 évben 70 milliónál több migránsra van szükség” címen idézi a lap Dimitrisz Avramopulosz brüsszeli biztos kijelentését, aki úgy gondolja, Európa elöregedése ellen muszáj tenni.

 

THE DAILY TELEGRAPH

A brit napilapban írt hosszabb véleménycikkében gyomorforgatónak jellemzi Boris Johnson, az EU elhagyása mellett kampányoló londoni főpolgármester azt a módot, ahogyan Merkel hajbókol és csúszik-mászik Erdogan előtt a Böhmann-szatíra ügyében. Azaz azt, hogy a német kancellár helyt adott Erdogan követelésének a komikus-közszolgálati műsorvezető elleni per megindítására.

 

FINANCIAL TIMES

„Angela Merkelnek őrködnie kell a sajtószabadság fölött” főcímmel és „A török elnököt megsértő komikus elleni büntetőeljárás veszélyes precedenst teremtene” alcímmel Gideon Rachman, a világlap egyik vezető publicistája cikkét így kezdi: „Az a mód, ahogyan a sajtó politikai vezetőket kezel, alapvető választóvonalat jelez a szabad és az autoriter társadalmak között. Demokratikus országokban a politikai vezetők tudják, hogy szatíra – sőt perzselő és olykor nem fair bírálat –  tárgyai lehetnek. Jan Böhmermann, egy német komikus perbefogásának esete kísérletet jelent, hogy az autoriter gyakorlatokat exportálják a demokratikus Nyugatra”. /Rachman strici módon fedi el azt az alapvető tényt, hogy a német közszolgálati média nem a saját országa vezetőjét karikírozta azzal, hogy kecskékkel folytat nemi aktust,  hanem „halált megvető bátorsággal” egy külföldi ország vezetőjét./

 

THE WALL STREET JOURNAL

„Ha nem fizeti meg elmaradt adóit, dobhadsereg jelenik meg háza előtt” címmel a pénzügyi világlap az indiai Tane városából keltezett tudósításában arról számol be, hogy egy indiai ingatlanügynök öt éven át hagyta figyelmen kívül az adóhivatal felszólításait, hogy rendezze adótartozását. Míg egyszerre csak egy egész dobját verő hadsereg jelent meg ajtaja előtt. Prahul Savant órákon belül rendezte 945 dollár adóhátralékát. Indiában az önkormányzatok újabban a megszégyenítés ezen módját alkalmazzák – igen nagy sikerrel.

*             *             *

Miguel Arias Canete, az EU energiaügyi biztosa iráni látogatásán kijelentette, tudósít a lap Teheránból, hogy az iráni cseppfolyós földgáz jelentős szerepet kezdhet játszani az EU energia csomagjában az elkövetkező 3-4 évben. Caneta küldöttségével azért  utazott Teheránba, hogy feltérképezze az atommegállapodás megkötése utáni Iránnal való kereskedelmi és politikai kapcsolatok erősítésének lehetőségeit.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael és Palesztina képviselői egymásra üvöltöztek tegnap, ameddig a BT kínai elnöke le nem kapcsolta mikrofonjukat, tudósít a német napilap. Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet követelte, hogy Rijad Manszur palesztin kollégája ítélje el az izraeliek elleni támadásokat. /Az ENSZ szerint a megszállók elleni harc minden formája és módja legitim./ „Szégyellje magát, hogy dicsőíti a terrorizmust!”, kiabált Danon. Manszur visszakiabált: „Szégyellje magát palesztin gyermekek százainak megöléséért!”.

 

THE DAWN

„Csak egy álom vethet véget egy rémálomnak” címen a vezető, minőségi pakisztáni lap Új-Delhi-i tudósítója véleménycikkét így kezdi: „India talán most felébred felesleges rémálmából. Most, hogy felhívás érkezett az ország legszegényebb és második legnépesebb államából /Bihar/, hogy összeüssenek egy Hindutva-ellenes /Hindutva: mélyhindu nacionalisták, mint India elnöke/ szövetséget a fasiszta hatalomátvétel meggátlására. A feltételek megérettek. A gazdaság nem éppen ragyog. A magyarázatok számosak. Ezek egyike a neolibeárlis uralkodó klikk által kitermelt pirana-szerű oligarchák. A világ nagy részében egyre inkább kérdőjelezik meg a neoliberalizmust. A globális mozgalomhoz csatlakozó Bernie Sanders és Jeremy Corbyn /brit munkáspárti vezető/ visszhangra talált Indiában is…” A szerző szerint India elkezdett forrongani az  uralkodó hinduista Bharatija Dzsanata Párt ellen.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

A népszerű francia hírportál azzal kezdi „Miként harcol az amerikai pénzügyi elit az európai szuverenitás ellen” című cikkét, hogy a Calais-i „dzsungelnek” nevezett (azóta lebontott) migránstáborban az illegális odaérkezőket fogadó és számukra jogi segítséget nyújtó No Border (Nincs Határ) szervezet csak a legvége egy olyan fonalnak, amely másik vége igen magasra és igen messze vezet. A No Border „furcsa” módon nem tünteti ki jelenlétével sem az Egyesült Államokat, sem a Közel-Keletet. A civil szervezet egyik nagy anyagi támogatója az antinacionalista, szintén Európát célba vevő nem-kormányzati szervezet, a UNITED for Intercultural Action (Egyesülve Interkulturális Tevékenységért). Ez szervezte tavaly Németországban a „Welcome Refugees” (Isten hozott menekültek!) programját. A UNITED jelenleg 4000 szervezetet támogat, lobbizva a média, múzeumok és a sport területén. A UNITED fő támogatói között van az Európai Bizottság és George Soros Nyílt Társadalom Alapítványa.

 

SPUTNIK

Phil Butler amerikai politológus országokra lebontva mutatja be, hogy George Soros Nyílt Társadalom alapítványai miként „fertőzték meg” a Baltikumtól a Kaukázusig a volt Szovjetunió egyes nemzeteit.

 

 

Megosztás: