Páratlan zavarodottság a német médiában: merjék Merkelt támadni vagy védjék a szólásszabadságot?

germanpress

Jan Böhmermann, a ZDF német közszolgálati tévé természetesen balliberális műsorvezetője március 31-én sugárzott, saját költeményű szatirikus versében egyebek között „kecskebaszónak” nevezte a török elnököt. A mainzi ügyészség pár napja bejelentette – lásd a tegnapi szemle vezető anyagát -, hogy a büntetőtörvénykönyv 103-ik paragrafusa értelmében bűnvádi eljárást indítanak ellene, mely 3 év börtönbüntetéssel is járhat. Erdogan török elnök tegnap este a maga részéről kezdeményezte az eljárást. Merkel Erdogánnal beszélve Böhmermann ellen foglalt állást. A német sajtó alapdilemmája: az égig magasztalt Merkelt bántsa, vagy a sajtószabadságot védje?

DIE WELT

„Miért veszélyes a Böhmermann ügy Merkelnek?” címmel a lap azzal kezdi cikkét, hogy „Az Erdogan gúnyverssel kapcsolatos vita élesedik. Ezt mutatta az Anne Will (a közszolgálati NDR beszélgetős műsorának közismert vezetője) műsora is, ahol elsősorban a kancellárt bírálták. Annak egyetlen védelmezője tehetetlennek látszott.” (Merkel védelmezője Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának szolgai módon neokonzervatív, azaz folyamatosan USA és Izrael párti álláspontokat képviselő német elnöke.)   A német tudatban, folytatódik a cikk, élesedik a szatíra fontossága. Majd idézi Brok egyik műsorbeli mondatát: „A szövetségi kancellárnak is joga van, hogy valamit jónak vagy rossznak találjon és azt megvédje”, utalt arra, hogy Merkel „sértőnek” nevezte Böhmermann gúnyversét, amikor Erdogánnal erről beszélt. Ellenlábasa, Serdar Somuncu (az Isztambulban született török-német színházi szerző és kabarészínész) ezt mondta: „Ez már nem vicces, hanem beavatkozás az alapjogokba”. Azt viszont szintén kijelentette, hogy egy politikusnak is joga van méltósága megőrzésére. A cikk azt írja, a saját magával is ellentmondásba keveredett Brok „dühöngve” kiabált, mint amikor Sevim Gadelen, a baloldali Die Linke migrációs ügyekért felelős parlamenti képviselője a kormány Törökország-politikáját bírálta.

 

DER SPIEGEL

„Ez a szégyentelen ember” főcímmel és „Török büntetőindítvány Böhmermann ellen” alcímmel a vezető német hetilap online portálja azt írja, Erdogan török elnök személyesen tett feljelentést becsületsértés miatt Jan Böhmermannal szemben. A mainzi ügyészség közölte, most vizsgálják az indítványt. Böhmermann versében tudatosan használt becsületsértő megfogalmazásokat, hogy egyértelművé tegye a Németországban megengedett szatíra és a tiltott gyalázkodás közötti különbséget. Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin kijelentette, kormánya szoros figyelemmel kíséri a német igazságszolgáltatási rendszer keretén belül folyó eljárást. Hozzátette, semmi köze a vélemény- és sajtószabadságnak ahhoz, hogy egy ország elnökét és népét gyalázzák és nem odaillő kifejezésekkel sértegessék, ami „a világon mindenütt bűncselekmény”. Numan Krutulmus török miniszterelnök-helyettes tegnap Sanliurfa török városban kijelentette: Böhmermann nem csak Erdogant sértegette, hanem „78 millió törököt” is és hogy a vers „az emberiesség elleni súlyos bűntett”.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Nem hetekig, hanem néhány napig tart csak, ameddig a kormány a török büntetőfeljelentést vizsgálja, írja a vezető német lap, Steffen Seibert kormányszóvivőt idézve. Seibert hangsúlyozta, hogy „a művészeti szabadság és a sajtószabadság Angela Merkel kancellárnak sem belföldön, sem kifelé irányulva nem lehet alku tárgya”. Jannisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter twitter üzenetben írta: „El a kezekkel Böhmermanntól!”. Dieter Hallervorden, a nyolcvan esztendős humorista facebookján versben gúnyolta Erdogant, hogy kimutassa szolidaritását Böhmermannal. A versben ezt is írja: „Azt éneklem egyszerűen, ami vagy. Egy terrorista, aki a szabad szellemre szarik”.

*             *             *

A témában írt véleménycikkében a lap azt írja, Erdogánt alappal is lehet bírálni és szatirikusan is. De ha valakit szodomistának bélyegeznek, akkor azzal csak a szerző mond magáról valamit. A cikk zárómondata: „Ez pubertás, nem humor, és nincs köze e politikához”.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

„Le a sah-paragrafussal!” címen a balliberális német lap kommentárjában azt írja, hogy idejétmúlt a büntetőtörvénykönyv 103-ik paragrafusa, mely külföldi államfők becsületét védi. (Egyes német kommentátorok szerint azért hívják ezt „sah-paragrafusnak”, mert a törvény elfogadásával akarták megakadályozni, hogy a német sajtóban az akkor uralkodó perzsa sahot sértegessék. E paragrafust azután a német igazságszolgáltatás hosszú időn át elfelejtette, hogy most Erdogan védelmében újra felfedezze. A német közszolgálat Merkel becsületébe 2005-ös kancellárrá választása óta „nem gázolt bele”.) A cikk szerint a német kormánynak gyorsan át kell engednie az ügyet az igazságszolgáltatásnak, és azt nem minősítenie, mivel sajnos a törvények értelmében ezzel foglalkozni kell. Ezután azt írja, várható, hogy a régi kérdés most ismét előkerül: mi a szatíra? A szólásszabadság és a művészi szabadság olyan gondolatokat is lefed, amelyek másoknak azok durvasága miatt nem tetszenek, és sokan kimondhatatlannak ítélnek. (Mivel tény, nem elhallgatandó: Németországban emberek ülnek börtönben másoknak nagyon nem tetsző véleményük kimondásáért.) 

 

REAL NEWS NETWORK

Az amerikai alternatív tévének adott interjújában az izraeli elnyomó rendszert „Góliát” című, a Gázai-övezet elleni 2014-es pusztító háborút „Az 51 napos háború” címen bestsellerré vált kötetében ábrázoló szerzője, Max Blumenthal kijelentette, „a nyugati világban a szólásszabadság legveszélyesebb ellenfele az Izrael-lobbi”, mely több országban elérte, hogy jogszabállyal korlátozzák az Izraelt bíráló hangokat és szervezeteket.

 

EUROACTIV

Több brit európai parlamenti képviselő úgy nyilatkozott, idézi őket az uniós ügyekre szakosodott portál, hogy amennyiben Nagy-Britannia kilép az EU-ból, annak katasztrofális következményei lesznek a brit egészségügyi rendszerre, amely jelenlegi formájában nem tudna tovább működni. Az orvosok mintegy 26 %-a például külföldi.

 

SPUTNIK

Az Iszlám Állam 200 millió dollárhoz jutott hozzá azzal, hogy Palmürában nem csak rombolt, hanem onnan való, kétezer éves  műkincseket adott el, jeleneti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja.

*             *             *

Csupán az elmúlt hónapban huszonnyolcan lettek öngyilkosok az 1800 lelket számláló észak-kanadai Attawapiskat faluban, ahol eddig már több mint száz őslakos vetett véget önkezűen életének. A legfiatalabb 11, a legidősebb öngyilkos 71 éves volt. Mindegyikük indián.

 

PRESS TV

Abulaziz Al Sejk szaúdi nagymufti, az ország fő vallási képviselője megvédte azt, hogy nőknek tilos autót vezetni a sejkségben, jelenti az iráni globális tévéadó angol nyelvű adója. Elmondta, hogy a női vezetők családtagjai nem tudnának arról, hogy hol vannak az anyák és feleségek, ha megszüntetnék a tilalmat. Hozzátette, hogy „gyenge lelkűek” azok a férfiak, akik „megszállottan” foglalkoznak a témával.

 

POLITICO

Franciaország 700 millió dollár értékben foglalt le orosz állami vagyont a volt Jukosz olajvállalat részvényesei kezdeményezésére, írja az amerikai hírportál európai kiadása. Az egykor a világ egyik legnagyobb olajvállalatát akkor szüntették meg, amikor az orosz kormány adóügyekben indított eljárást annak tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij ellen. Franciaországban összesen 1 milliárd dollár értékben fagyasztottak be orosz vagyont, közölte a GML Csoport, a Jukosz jogutódja. A Jukosz részvényesei 2014-ben a hágai Állandó Döntőbíróságon nyertek egy 50 milliárd értékű pert Oroszország ellen, amelyet most kezdenek végrehajtani Franciaországban és Belgiumban.

 

HAARETZ

Erdogan török elnök szóvivője kijelentette: a török-izraeli megbékélés lehetetlen a Gázai övezet izraeli blokádja megszüntetése nélkül, olvasható az angol nyelvű izraeli lapban.

 

 

Megosztás: