Német vasút: külön vagonok a migránsoktól félő nőknek és gyerekeknek (Daily Mirror), stb.

trainladiesonly

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A brit Oxfam jelentése szerint a világ gazdag államai eddig keveset tettek a menekültekért. Csak Németország, Norvégia és Kanada fogadott be tartósan több menekültet, mint amit meg tudtak tenni gazdasági viszonyaikhoz képeset. A karitatív szervezet szerint Franciaország hozzájárulása „rendkívül kiábrándító”. A gazdag országok 2013 óta csupán 67100 szíriai menekültet fogadtak be a 4,8 millióból, ami azok 1,39 százaléka. A legtöbb menekült Törökországban, Libanonban, Jordániában és Irakban talált otthonra. Az Oxfam arra szólította fel a gazdag államokat, hogy a szíriai menekültek legalább tíz százalékát fogadják be. Ma Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Genfben konferenciát nyit meg, amelyen a menekültek igazságos elosztásáról beszél, olvasható a német gazdasági-politikai portálon.

*             *             *

A Pentagon felszólította az amerikai katonák és diplomaták Dél-Törökországban tartózkodó  hozzátartózóit, hogy hagyják el az országot. Philip M. Breedlove tábornok, NATO parancsnok elmondta, ezzel az amerikai csapatok harci erejét kívánják biztosítani.  Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor ismételten figyelmeztette az amerikai állampolgárokat a törökországi utazás veszélyére.

*             *             *

Anarchisták és baloldali aktivisták Athén központjában három egyetemi épületet és két üresen álló házat foglaltak el, hogy azt „a menekülteknek és migránsoknak adják át”.

 

SPUTNIK

A lett hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy bezárják a sputniknews.lv honlapot, azaz az orosz hírügynökség lett nyelvű portálját azzal ,hogy a hírügynökség megsérti az Európai Tanács határozatát mert annak hírei „veszélyeztetik Ukrajna területi épségét, szuverenitását és függetlenségét.” Margarita Szimonjan, a Sputnik főszerkesztőnője közölte, hogy a lett nyelvű portál sem a lett, sem az EU egyetlen jogszabályát sem sértette meg, és az „a lett hatóságok leplezetlen cenzúráját jelenti”. A Sputnik több mint harminc nyelven közvetít híreket. /Éljen a nyugati sajtóelnyomás újabb példája!/

 

MIRROR

A Lipcse és Chemnitz között működő vasúton bevezetik a kizárólagosan nők és gyermekek számára fenntartott vagonokat, jelentette be a vonatokat közlekedtető Regiobahn, olvasható a The Daily Mirror nevű brit napilap hírportálján. A vagonokat közvetlenül a mozdonyvezető után helyezik el, hogy az utasok jobban biztonságban érezhessék magukat. /Hajrá  Merkel, hajrá gender apartheid az ultraliberalizmus hazájában!/

EURACTIV

„Vajon Prágát megjutalmazzák a Kína irányába mutatott új magatartásáért?” címen az uniós szakportál véleménycikkében azt írja, a Cseh Köztársaság már nem bírálja Kínát az ottani emberi jogok vagy Tibet státusza miatt, és azt reméli, hogy gazdasági előnyöket hoz Hszi Csin-ping ottani látogatása. A kínai elnök a térségben kizárólag Prágát látogatja meg, a többi partnereit júniusi látogatására hagyva. A cikk cseh szerzői úgy vélik, az idő dönti el, hogy az újfajta cseh magatartás valóban meghozza-e a várt gyümölcseit.

 

PARS TODAY

Török biztonsági erők 5359 kurd harcost öltek meg 2015 nyara, a török kormány és a betiltott kurd PKK Munkásport közötti fegyverszünet lejárta óta, idéz a perzsa hírügynökség Ankarából keltezett jelentésében Erdogan török elnök beszédéből.

 

ELECTRONIC INTIFADA

„Azokat a palesztinokat, akik megélhetése szükségszerűen összekapcsolódik az izraeli gazdasági rendszerrel, gyakran használják emberi pajzsként a BDS /Izrael elleni bojkottot, tőkekivonást és szankciókat sürgető/ mozgalommal szemben. A mozgalom bírálói gyakran hangoztatják, hogy az izraeli cégek, főként a telepes cégek bojkottja éppen azokat a palesztinokat károsítja, akiket a BDS aktivisták támogatni akarnak”. Ez hazugság, ismertet a cikk egy olyan részletes és alapos jelentést, amelyet a brit Corporate Watch adott ki „Apartheid a mezőkön: a megszállt Palesztinától a brit szupermarketekig” címmel. A Corporate Watch olyan szervezet, amely kutatásokat végez a nagyvállalatok működésének társadalmi és környezetre gyakorolt hatásáról és a nagyvállalati hatalomról. A jelentés bemutatja a megszállók gyilkos és a palesztinoknak szándékosan folyamatosan károkat okozó magatartása mellett azt is, hogy brit szupermarketek miként hunynak szemet olyan címkézési csalások fölött is, mint amikor az izraeli exportáló a tényleges eredet helyett például ciprusi eredetet tüntet fel az árucikkek címkéjén.

 

THE NEW YORK TIMES

Eric Alterman, a New York-i City University újságírást oktató tanára a vezető amerikai lapban „A B.D.S. mozgalom és antiszemitizmus az egyetemen” címmel megjelent véleménycikkében azt írja, rendkívül káros az egyetemeket pénzmegvonással büntetni és az Izrael elleni szankciókat követelő mozgalom melletti kiállást az antiszemitizmussal egyenlővé tenni, illetőleg azt jogszabályok kreálásával büntetni, ugyanis egyrészt a mozgalom nem antiszemita, másrészt az ellene hozott intézkedések a szólásszabadságot korlátozzák, másrészt az ellene irányuló politikai fenyegetések „aláássák maguknak az egyetemeknek az alapvető célját”.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Fidel Castro egy héttel Obama kubai látogatását követően levelet írt Barack Obamának „Obama testvér” megszólítással, amelyben gúnyolódik az amerikai elnök „mézédes szavain”, és kifejti, Kubának semmiféle segítségre nincs szüksége, mert azt a szigetország saját maga megteremti. A 89 éves forradalmi vezető, volt kubai elnök levelét a kubai Granma nevű kormánylap közölte.

 

Megosztás: