„Merkel ma saját kudarcát írja alá”; Trump = Hitler; svéd liberálisok: legyen férfiabortusz is, stb. (külföldi médiaszemle)

TrumpHitler

ARD

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter tegnap este a német közszolgálati ARD „Anne Will” néven futó beszélgetős műsorában kijelentette, az EU tagországok kormányfői azt tervezik, hogy a mai uniós csúcson egyezségre jutnak abban, hogy a balkáni útvonalat zárva tartják a migránsok előtt, és Németországig tartó áttessékelésüket a határokon megszüntetik. A tervről a vasárnap reggel értesülő osztrák Der Standard napilap portálja hozzátette, hogy mindehhez Athénnek azonnal meg kell teremtenie a helyet 50 ezer potenciális menedékkérdő számára, és ennek fejében Görögország „mindenfajta” segítséget megkap az Uniótól. A menedékre semmilyen eséllyel nem pályázó migránsokat pedig azonnal visszatoloncolnák Törökországba. A cikk hozzátette: mindez drámai fordulatot jelent.

 

DER SPIEGEL

„Angela Markel kancellár ma Brüsszelben saját kudarcát írja alá”. Ezzel a mondattal kezdődik a német hetilap emailen ma reggel az olvasóinak küldött tájékoztatója a balkáni migránsút lezártságára vonatkozó uniós csúcson hozandó döntésre utalva.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

„Angela Merkel Európát törmelékhalomként hagyja maga mögött” címmel a német gazdasági-politikai hírportál mérleget von a német kancellár migránspolitikájának eddigi eredményéről. Rögtön az elején kiemeli /és ezt a tényt eddig német portálon nem igen lehetett olvasni/: „Merkelnek a menekültsálságban mutatkozó kudarca sokkal korábban kezdődött. Akkor, amikor a kancellár vakon követve az amerikai neokonokat nem mutatott ellenállást a háborús héjáknak.” Szaúd-Arábia továbbra is fegyvereket szerez be Németországból, noha időközben kétségtelenné vált, hogy a szaudik és más öbölbeli államok – valamennyien az USA és Németország szövetségesei – Szíriát lángba borították, olvasható. A portál azt is kiemeli, Merkelnek előre látnia kellett volna, hogy a német Willkommens politikának köszönhetően az Európába áramló számos szíriai fiatalember a szír kormánytól katonákat von el, akik az iszlamisták és a zsoldosok ellen harcoltak volna.

*             *             *

Bulgária 400 katonát kíván a bolgár-görög határra küldeni, hogy ott fegyveresek legyenek, amennyiben a migránsáradat arra veszi útját. A görög Idomeneiben több mint 13 ezer migráns van. A térség kormányzója szükségállapotot akar kihirdetni.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

Görögország úgy érzi, hogy mindenki a csávában hagyta, írja a vezető svájci lap. Még Angela Merkel német kancellár is azzal vádolta a vasárnapi német bulvárlapnak, a Bildnek adott interjújában, hogy tavaly elmulasztott helyet teremteni 50 ezer menedékesnek. Athén szerint viszont minden kötelezettségüket teljesítették.

 

EURACTIV

„Szlovákia uniós elnöksége előtt kiszámíthatatlanná vált” címmel az uniós szakportál arról ír, mindenkit megleptek a választási eredmények; az új parlament rendkívül töredezett, a neonáci és protest pártok is jelen vannak és vannak, akik szerint korai választásokra kerülhet sor.

 

PITTSBURGH POST GAZETTE

Európába menekülésük után tízezer gyermek tűnt el, idézi az amerikai lap portálja az Europol adatait.

 

FOCUS

Hamburg városa fejenként 2200 eurót fizet azon menedékkérőknek, akiknek esélye sincs a menedékstátusz megszerzésére és hajlandóak hazatérni, jelenti a német hetilap. Tavaly a város e célra 302 ezer eurót fizetett ki.

 

SPUTNIK

Milos Zeman cseh elnök egy cseh tévéadónak adott interjújában kijelentette, idézi őt az orosz hírügynökség, nem lenne szabad 3 milliárd eurót adni Törökországnak, mert az egyrészt képtelen, hogy úrrá legyen a migránsáradaton, másrészt az ellen amúgy sem akar semmit tenni.

 

DIE WELT

Claudia Roth német zöldpárti politikus a német lapnak adott hosszabb interjújában („Az EU végzetes függőségbe került Erdogántól”) attól tart, hogy a kurd-konfliktus áttevődik Németországra. Felháborodásának adott hangot, hogy semmiféle hallható bírálat nem hangzik el az EU részéről, amiért a török kormány hatalmas mértékben növelte az ellenzékére kifejtett nyomást és „brutális háborút vezet a kurdok ellen az ország dél-keleti részében. Dijarbakírban több száz embert vettek körül, gyerekekkel együtt, és azokat kiéheztetik”.

*             *             *

„A németek félnek a terrortól és otthon maradnak” címmel az olvasható, hogy sok német az idén inkább a hazai tengereknél vakációzik. De foglalnak szállást a Kanári szigeteken és Mallorcán is.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Thilo Sarrazin, volt német szövetségi bank alelnököt, volt szociáldemokrata pénzügyi szenátort /akinek Németország elpusztítja önmagát című könyve megjelenése óta nem igazán kedvence a fősodratú sajtónak/ interjúvolta meg a vezető német lap „Európa, ahogyan eddig ismertük, széttöredezik” címmel. Sarazzin kijelentette, ha azonnal nem függesztik fel a schengeni rendszert a kontinens darabjaira szakad és szabadkereskedelmi övezetté válik.

 

TIMES OF ISRAEL

Az amerikai elnöki poszt várományosaként a republikánus színekben kampányoló Donald Trump arra kérte híveit, hogy emeljék fel jobb kezüket és úgy fejezzék ki nekik támogatásukat egy szombati kampányrendezvényen. Bírálói azonnal párhuzamot vontak egy náci rendezvénnyel és kijelentették, a ráadott szavazat egyenlő a Hitlerre történő szavazással, írja az izraeli portál.

*             *             *

Haim Saban, az amerikai szórakoztatóipar milliárdosa – aki eddig 12 millió dollárral támogatta Hillary Clinton elnöki kampányát – kijelentette, Donald Trump rossz lenne Izrael és a világ számára, mert kiszámíthatatlan. Különösen kifogásolta, hogy az Izrael-Palesztina „konfliktusban” semleges akar maradni.

 

DAILY MAIL

A svájci parlament úgy döntött, hogy visszavonja a 24 éve fennálló uniós csatlakozási kérelmét. Lukas Reimann (Svájci Néppárt) úgy érvelt a kérdésről szóló vitában, hogy épp ideje a lépést megtenni, mivel Svájc küzdelmet folytat az Európai Bizottsággal a szabad mozgás korlátozása ügyében. Az ügyben még a szenátus szavaz az elkövetkező hónapokban, írja a brit lap.

 

RUSSIA TODAY

Az ARD német közszolgálati televízió hírműsorának volt főszerkesztője, Volker Bräutigam panaszt tett az ARD ellen, amiért meghamisította a neki interjút adó szíriai elnök, Asszad szavait. /Lásd itt a március 2-án olvasható szemle első anyagát, amelyben az a megjegyzés olvasható, hogy ha a német médiának egy ennél jóval enyhébb, Cohn-Bendittel kapcsolatos magyar esetben a hírhamisítás téma volt, illene nekünk is számot adni a durva német közszolgálati hamisításról. Természetesen ez sem történt meg./ Míg az eredeti interjúban Asszad országa szuverenitásának korlátozása kapcsán a nyugati beavatkozásról beszélt, addig az ARD értelmezésében azt az orosz beavatkozás nyomán vesztette el. „A hamis beállítást a hírügynökségek tovább terjesztették”, ad számot a panaszról a globális orosz tévéállomás német nyelvű portálja.

 

HAARETZ

Az angol nyelvű izraeli lap kiderítette, hogy az izraeli Elad csoport – amely az arab Kelet-Jeruzsálemben épít illegális zsidó telepeket – 8 év alatt 115 millió dollár támogatást kapott a globális adóparadicsomokban bejegyzett donoroktól. A cikkben felsoroltak között van Roman Abramovics /akinek cége a Gyurcsány-kormány idején vette meg nevetséges összegekért a MALÉV-ot és tette tönkre/.

 

SVENSKA DAGBLADET

Az LUF, a Svéd Liberális Párt Ifjúsági Szervezete a vérfertőzés és nekrofília (szexuális halottgyalázás) után most azon töri a fejét, hogy a férfiak is lehetőséget kapjanak a jogi abortuszra. Ez úgy működne, hogy a (nő) terhességének a 18. hetéig a férfi megtagadhatja a jogi felelősséget a születendő gyermek iránt, vagyis jogilag nem ismeri el a gyermeket. Ezek után az nem viselhetné a nevét és persze – a lényeg – nem kéne utána gyermektartási hozzájárulást fizetnie a férfinek, írja a vezető svéd lap.

 

FOX NEWS

A radikálisan republikánuspárti amerikai tévéállomás Nancy Goodman Brinkert /aki pályája során először dicséri a magyar népet/ idézi azzal, hogy „zsidó amerikaiként” feltétlenül ajánlja minden amerikainak a Saul fia című Oscar-díjas film megtekintését.

 

 

Megosztás: