Asszad-interjút hamisított a német közszolgálat; Merkel törökországi tervei akut veszélyben, stb.

DWN-Assad-ARD-291x200

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A német gazdasági-politikai hírportál ma hajnalban 2 óra 15 perckor jelentette, hogy az ARD német közszolgálati televízió durván meghamisított egy olyan interjút, amelyet Asszad szíriai elnökkel folytatott. /Továbbolvasás előtt: a német lapok és az elektronikus média garmada háborodott fel, amikor értesültek arról, hogy 2011 márciusában az MTV esti híradójában az hangzott el, hogy Cohn-Bendit nem válaszolt a kérdésre, miszerint demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális megközelítését, holott válaszolt. A remény ellenében reméljük, hogy a hazai sajtó most kifejezi felháborodását a német közszolgálati adó durva hazugsága miatt, és nem kezdik a szerkesztőségekben az izé…, most fontosabb dolgok is vannak… típusú szokásos motyogásaikkal félretolni azt a kötelességüket, hogy a tíz milliókat elérő német közszolgálati adó csalásáról legalább hírt adjanak./ Thomas Aders, az ARD tudósítójának kérdése Asszadhoz: „Elnök úr, elmondaná, hogy Szíria még most is szuverén ország, vagy pedig politikájukat már Teheránban, illetve a Kremlben csinálják?” A hazugságot tartalmazó kérdésre, írja a portál, Asszad elnök így felelt: „A szuverenitás fogalma relatív és viszonylagos. A válság előtt Izrael tartotta országunkat megszállva, és szuverenitásunkat addig nem tartjuk teljesnek, ameddig azt nem szerezzük vissza. A mostani válság idején számos terrorista lépte át határainkat, miközben az amerikaiak és szövetségeseik (vagyis azt, amit önök szövetségnek neveznek) számos repülőgépe megsértette légterünket. Itt sem beszélhetünk teljes szuverenitásról.” Az ARD e kérdést illetően így foglalta össze az interjút videójában: Asszad elnök azt felelte a kérdésre, hogy „Szíria szuverenitása időközben már nem teljes, éppen az orosz, iráni és a libanoni Hezbollah fegyverzeti segítsége miatt.” Amit Asszad nem mondott.

*             *             *

Egyetlen évben 1,8 millió illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba. A Frontex határvédelmi ügynökség idén is legalább ennyi menekültre és migránsra számít, mivel a válsággal sújtott országokban a helyzet nem javult.

*             *             *

Werner Faymann osztrák kancellár most azt követeli Németországtól, hogy közvetlenül vegyen át menekülteket Görögországból vagy a Szíriával határos országokból. Hozzátette, Ausztria számára elviselhetetlenné vált, hogy a Németországba igyekvők számára várószobaként szolgáljon.

*             *             *

Akut veszélybe került Merkel Törökországgal kapcsolatos tervei, miután Ankara közölte, nem akar vizein német hadihajókat látni azon NATO-flottában, amelyeket a menekülteket szállító hajók/csónakok ellen küldtek.

 

 

THE GUARDIAN

Philip Breedlove amerikai tábornok a szenátus hadügyi bizottsága előtti meghallgatásán elmondta, hogy az iszlám Állam terrorcsoport „rákként terjed” a migránsok között. Hozzátette, hogy az IÁ tagjai „kihasználják a legkisebb ellenállás útját és ezzel az európai nemzeteket és a mi nemzetünket fenyegetik”. Kijelentése ellen emberjogi csoportok tiltakoztak, mert szerintük a menekülteknek túlnyomó részben nincs hátsó szándékuk a menekülésen kívül, írja a baloldali brit lap.

 

MONDOWEISS

Omar al-Najifot, egy izraeli börtönből évekkel ezelőtt Bulgáriába menekült palesztint holtan találtak a szófiai palesztin nagykövetségen. Palesztin tisztségviselők és a családtagok a gyilkossággal Izraelt vádolják. Az 52 éves férfi kiadatását Izrael kérte, mert azzal vádolják, hogy 1986-ban Jeruzsálem óvárosában egy izraelit megölt. Najifot a követség kertjében találták meg. A vérrel borított embert kórházba szállították, de útközben meghalt.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

„A rémálom nem ér véget” címmel kommentárjában a vezető német lap arról ír, hogy most úgy tűnik, az amerikai elnök két személy, Hillary Clinton és Donald Trump közül kerül ki. „Míg Clinton a legszorosabban kapcsolódik a ’rendszerhez’, addig Trump a dühtől őrjöngő, illúzióit vesztett fehérek közül kerülnek ki”, áll a lapban.

 

TASS

Az orosz külügyminisztérium hivatalos közleményben utasította vissza azt az európai médiakampányt, amely azzal vádolja Moszkvát, hogy ő okozza az uniós migránsválságot. A vád bármilyen valós tény híján van, hangsúlyozta a közlemény. Annak célja az, teszi hozzá, hogy a Kremlt okolja Brüsszel kudarcáért. /Öröm látni, hogy a liberális nyugati média milyen összhangban végzi munkáját minden tényalap nélkül. Igazán kár, hogy ugyanez a média ez esetben nem figyelmeztet az „összeesküvés-elméletekre”./

 

BOULEVARD VOLTAIRE

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette: országa az Európai Uniót fenyegető migránsválságot nem térségi, hanem világproblémának tekinti, idézi őt a francia hírportál.

 

PRESS TV

Irán olajügyi minisztere bejelentette, hogy az ország olajexportja 30 százalékkal nőtt és elérte a napi 1,75 millió hordót az iráni naptár bahman hónapjában (január 21-től február 19-ig). Ez 400 000 hordóval több a tavalyi hasonló időszakhoz képest, jelentette a globális iráni tévéadó.

 

 

Megosztás: