Palesztinmarcangoló holland kutyaexport és egyéb kedvességek

Armydogs

FINANCIAL TIMES

Szokatlanul nyers kijelentést tett Christine Lagard, az IMF ügyvezető igazgatója tegnap, amikor kijelentette, hogy ha Ukrajna nem hajt végre „jelentősen új erőfeszítéseket” a reformok élénkítésére, a Valutaalap nem látja biztosítottnak, miként kapja meg az ország a 40 milliárd dollár értékű, IMF vezette mentőcsomagot. Ez, írja a brit világlap, hatalmas fordulatot jelent az IMF-nek, amely az Egyesült Államokkal együtt a kijevi kormány egyik legnagyobb támogatója volt. Porosenko ukrán elnök Lagarddal folytatott telefonbeszélgetésén ígéretet tett, hogy folytatja a korrupció elleni harcot és a reformokat.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Németország azt kérte a NATO-tól, hogy küldjön hadihajókat a Földközi-tengerre, hogy Törökországot segítse az embercsempészek elleni küzdelemben. Ténylegesen az akció Angela Merkel „némileg gyámoltalan gesztusa” arra, hogy Erdogan török elnök kegyeit el ne veszítse. Erdogan az oroszok, a szírek és a kurdok katonai sikere után háttal a falnak szorult, olvasható a német hírportálon. „Angela Merkel legnagyobb – és immár az utolsó – reménysége Recep Tayyip Erdogan török elnök jóakarata, hogy az európai menekültválság a német határok bezárása nélkül még irányítható legyen”. A törököknek a menekülteket az országukban kell tartaniuk és ezért milliárdokat kapniuk az európai adófizetők pénzéből. Erdogan ugyanakkor mindenekelőtt a Nyugat támogatását akarja Szíria-politikájához. Csakhogy a török elnök itt rossz kártyákkal játszik: az oroszok és az amerikaiak a kurdokat, nevezetesen az YPG-t be akarják „kötni”. Erdogan a kurd YPG csoportot terroristának tekinti és fel van háborodva, hogy az USA ebben a kérdésben más álláspontot képvisel.

 

*             *             *

Az „Erdogannak elpattantak az idegei: frontális támadást intézett az USA ellen” címmel megjelent cikkben az olvasható, hogy a szíriai amerikai-orosz együttműködés teljesen sarokba szorította Erdogan török elnököt. Mindkét nagyhatalom együttműködik a törökökkel, ami Erdogant arra vitte rá, hogy frontálisan megtámadja az amerikai kormányt, ugyanis a török kormány úgy látja, Szíriában minden reményét immár feladhatja.

 

FINANCIAL TIMES

Donald Tusk tegnap vészjósló hangot ütött meg az EU-t az „öngyilkosság” szélére sodró „populista politika” miatt, arra figyelmeztetetve, hogy más uniós vezetők is készen állnak arra, hogy másolják David Cameron referendum taktikáját saját önző céljaikra. Miközben arra tett ígéretet, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy Nagy-Britanniát az EU-ban tartsa, Tusk elmondta, „valóban fél”, hogy a britek által követett népszavazás ösvénye „igen vonzó modell lehet egyes európai politikusoknak”. Hozzátette, ez nem csak sejtése, hanem tudja, hogy ez így van. Egyes uniós diplomaták az elmúlt hetekben aggodalmukat fejezték ki, hogy Olaszország, Lengyelország és Magyarország követheti a cameroni kísérletet és népszavazáshoz kapcsolhatják azt, hogy az uniótól külön utakat csikarjanak ki a maguk számára. Tusk a populizmusról, migrációról és vallási radikalizmusról beszélve az I. világháború előtti napok „igen veszélyes pillanataihoz” hasonlította azokat, olvasható a világlapban. /Tusk a bátorság érdemrendjére tarthat igényt, mivel nem a II. világháborúval vonta meg az ilyenkor kötelező párhuzamot./

 

THE MIDDLE EAST MONITOR

„Izrael otthonokat rombol le, majd a palesztin tulajdonosoktól követeli a vele járó költségek megfizetését” címen olvasható cikk a közel-keleti ügyekkel foglalkozó portálon.

 

HAARETZ

Izrael és az Európai Unió a nyilvánosságot kizárva megbeszéléseket tartott, hogy megoldást találjanak arra a válságra, amely az EU azon döntéséből fakadt, hogy az illegális zsidó telepekről Európába exportált árucikkeket a származási helyüknek megfelelően címkézzék, jelenti az angol nyelvű izraeli lap. A múlt héten Helga Schmid, az unió külügyi szolgálatának főtitkárhelyettese csapatával „titkos tárgyalásra” Izraelbe érkezett, ahol a külügyminisztérium főigazgatójával, Dore Golddal és más tisztségviselőkkel találkozott.

 

EURACTIV

„Trump Merkelt ekézte, Putyint briliánsnak nevezte” címmel az uniós szakportál kiemelte, hogy Donald Trump, az amerikai republikánusok elnöki posztért pályázó jelöltje arra figyelmeztetett, a migránsválság Európában forradalmakat okozhat, „sőt Európa végét” jelentheti. Azt is elmondta egy francia lapnak adott interjújában, hogy „Mindig van velem fegyver. Ha a Bataclanban lettem volna /a párizsi terrortámadás színhelye/, tüzet nyitottam volna”. Megemlékezett arról, hogy Putyin őt „briliánsnak” nevezte. „Ami jókora észt bizonyít”, tette hozzá.

*             *             *

Matteo Renzi olasz külügyminiszter még fokozta szócsatáját Brüsszellel, amikor az Európai Uniót ahhoz a zenekarhoz hasonlította, amely még akkor is játszott, amikor a Titanic süllyedt az óceán fenekére, idézi a portál a politikusnak a Bloomberg hírügynökségnek mondott kijelentését.

 

EUOBSERVER

Egy ukrán civil szervezet Bogdan Globa nevű igazgatója cikkében arra hívja fel a figyelmet az uniós ügyekre szakosodott portálon, hogyha a hollandok a népszavazáson elvetik az EU-Ukrajna kereskedelmi szerződést, akkor az annyi az ukrajnai melegeknek, transzneműeknek, stb. Mert egy ilyen egyezmény nélkül az ukrán törvényhozás és hatóságok nekimennének ezeknek az embereknek.

*             *             *

„A hollandoknak nincs lehetőségük leállítani a kutyák exportját az izraeli hadseregnek” címmel a portál arról tudósít, hogy Lilianne Ploumen holland külkereskedelmi miniszter hiába próbálkozott leállítani a kutyakivitelt az izraeli hadseregnek, ahol azután palesztinokat marcangolnak, mert az uniós jogszabályok erre a korlátozásra nem adnak lehetőséget”.

 

UNZ REVIEW

A népszerű amerikai alternatív portálon megjelent esszé arról szól, hogy „szinte minden nyugati országban van Izrael lobbi”, amely gondoskodik a zsidó államról szóló valamennyi bírálat szerzőjének földbe döngöléséről, legyen az akár vezető politikus, mint például Malmström svéd külügyminiszter, akit halállal is megfenyegettek, miután felvetette, vizsgálják ki, hogy a késes támadással gyanúsított palesztinokat miért végzik ki törvénytelenül a helyszínen.

 

FRANFKURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

„Erősen nő Németországban a szélsőjobboldali erőszak” címmel a vezető német lap azt írja, hogy a hivatalos adatok szerint a növekedés 30 %-os, de a valódi növekedés ennél jóval nagyobb lehet. A biztonsági hatóságok az elmúlt évben 13 846 vonatkozó bűncselekményt regisztráltak. Naponta 3-4 „szélsőjobboldali” bűncselekményt követnek el, áll a lapban.

 

Megosztás: