NYT: – Amerikai fegyverek özönlenek Magyarországra

usarms

További témák:

– Varufakisz: „Európában nem demokrácia deficit van, hanem a demokrácia teljes hiánya” (Real News)

– Két év alatt 50 milliárd eurójába kerül Németországnak a migránsok (FAZ)

– 1300 török szálloda eladó, miután nem mennek oda orosz turisták (Sputnik)

– Végre géppisztollyal felszerelt rendőrök lépnek fel Stockholmban a garázdálkodó migránsok ellen, de a rendőrség ezentúl fellép a migránsok ellen szervezkedő svédekkel szemben is (Fria Tider)

– Törökország megtiltotta a belépést orosz kamionoknak (Sputnik)

– Donald Trump csak szavakban Izrael-barát (Haaretz)

– A svéd kormány nem bátorítja a koldus cigányok gyerekeinek ottani iskoláztatását (Dagens Nyheter)

THE NEW YORK TIMES

Obama amerikai elnök azt tervezi, hogy jelentősen növeli nehézfegyverek, páncélosok és más hadi létesítmények állomásoztatását Közép- és Kelet-Európában, mert ezzel el akarják elriasztani Oroszországot attól, hogy a térségben további agressziót kövessen el. /A hitéletre alapuló amerikai háborús politika a közelmúltig Irán ellen fegyverkezett, mert – hazudta – Irán az egész világra, és különösen Izraelre nézve jelent halálos veszélyt./ A Pentagon tisztségviselői szerint, értesült a vezető amerikai lap, a hadfelszerelést „Magyarországon, Romániában és a balti országokban helyeznék el”.

*             *             *

Szerkesztőségi állásfoglalását az NYT így kezdi: „Abban, ami olykor az európai országok legalja felé tartó versenyének látszik, Dánia a múlt héten visszataszítóan kegyetlen stratégiát fogadott el: a háború elől menekülőktől lop”. Elveszi tőlük értékeiket, hogy azt fenntartásukra fordítsa. /A vezércikk kivételesen elfelejti megvonni a Hitler-párhuzamot./

REAL NEWS

Janusz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, aki a Sziríza vezette görög kormányból azért lépett ki, mert az behódolt a Görögországot térdre kényszerített trojkának, február 9-én indítja meg pán-európai pártját Berlinben, a Demokrácia Európában mozgalmat. Erről készült televíziós és átiratban közölt interjújában az alternatív portálnak Varufakiszt azt mondta, hogy „Görögország demokratikusan megválasztott kormányát a hitelezők vaspatás, meg nem választott trojkáját eltaposta”, ami sok európait ráébresztett arra, hogy milyen „demokratikus deficit” működik a kontinensen és hogy az irányban milyen mély megvetés uralkodik. Elmondta, amikor részt vett az eurócsoport megbeszélésén, akkor a pénzügyminiszterek kertelés nélkül megmondták neki, hogy „szavatolni kell, nehogy a választások bármit is megváltoztassanak”. „Európában nem demokratikus deficit van, hanem a demokrácia teljes hiánya. A pénzügyminisztereket, a miniszterelnököket és elnököket demokratikus választják meg, de Európában a fontos döntéseket európai szinten nem megválasztott, nem képviseleti, senkinek nem felelős, törvénytelen fórumokon hozzák, mint az eurócsoport.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

„A menekültek Németországnak 2017-ig kerek 50 milliárd eurójába kerülnek” címmel a vezető német lap cikkében az olvasható, hogy idén azok eltartása 22 milliárdjába kerül a német államnak, azaz elhelyezésük, gondozások, valamint integrációs- és nyelvi tanfolyamaik.

HAARETZ

„Hat ok, amiért Trump katasztrofális lenne az amerikai zsidóknak, Izraelnek és a Közel-Keletnek” címmel a baloldali angol nyelvű izraeli lapban megjelent cikk azt veti a milliárdos szemére, hogy csak szavakban áll Izrael mellett, de nincs benne az iránta érzett mély elkötelezettség, és gyakorlatilag semmit nem tud a térségről, összekeveri a Hamaszt a Hezbollahval, Putyinra hagyná a közel-keleti politika alakítását és közben „meglehetősen sértő” Izrael-ellenes sztereotípiákat melenget magában.

SPUTNIK

A párizsi ukrán nagykövetség arra kérte a francia CanalPlus tévécsatornát, hogy ne sugározza Paul Moreira Ukrajna: a forradalom álarcai (Ukraine: les masques de la révolution) című dokumentumfilmjét, mert az eltorzítja az ukrajnai helyzetet, és az nem a médiapluralizmust jelenti, hanem csalódást okoz, olvasható az ukrán nagykövet facdebook felszólítása. A dokumentumfilmen a 2014-es ukrajnai események láthatóak, mint a Majdan-téri vérengzések és az USA által támogatott ottani csoportok, az odesszai tömeggyilkosságok, amelyeket szintén ukrán nacionalisták követtek el. Moreira korábban azt nyilatkozta, idézi őt a hírt közlő orosz hírügynökség német nyelvű portálja, hogy Európa szívében 45 embert öltek meg, amit totális hallgatás követett.

*             *             *

1300 szállodát árulnak Törökországban, miután az orosz turisták nem mennek a török tengerpartra vakációzni azután, hogy a török légierő lelőtt egy szíriai légtérben tartózkodó orosz vadászgépet.

*             *             *

Az EU Oroszország elleni szankciója miatt már egy millió német vesztette el munkáját közölte Dimitri Rempel, a német Egység (Einheit) Párt elnöke, aki azért látogatott el a Krím félszigetre, hogy feltárja, milyen lehetőségei vannak a német üzletembereknek bekapcsolódniuk az ottani idegenforgalmi szektorba.

TODAY’S ZAMAN

A török export volumene 14,4 %-kal csökkent januárban a múlt évihez képest, idézi a török lap a Török Exportálók Szövetségének adatait.

*             *             *

A Nemzetközi Fuvarozók Szövetsége közleményében jelentette, hogy Törökország nem engedi területére belépni az orosz kamionokat.

 

FRIA TIDER

Először vetettek be géppisztollyal felfegyverzett svéd rendőröket a stockholmi metróban garázdálkodó migránsbandák ellen azután, hogy vasárnap éjjel egy botokkal felfegyverkezett migráns banda a Stockholm belvárosában lévő Odenplan metróállomáson utazókat és a metrószemélyzetre támadt, jelenti az alternatív svéd hírportál.

*             *             *

A svéd rendőrség új speciális csapatot állít fel a bevándorlást ellenzésére szervezkedő svédek ellen, akiknek elege van a marokkói bandák bűncselekményeiből.

 

DAGENS NYHETER

Mind nagyobb problémát jelent a Svédországban élő, mintegy 5 ezer, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett koldus, akik többségük roma. A svéd lap arról ír, hogy most tette közzé jelentését a nehéz helyzetben élő uniós állampolgárokról az illetékes svéd bizottság, amely szeretné, ha a rendőrség aktívan lépne fel az illegális táborok felszámolásában. A cikk rosszallóan jegyzi meg, hogy Martin Valfridsson vizsgáló biztos kijelentette, a koldusokkal élő mintegy 100 gyermek iskoláztatását nem kell előmozdítani, mert ezzel azt az üzenetet küldenék, hogy rendben van Svédországba hozni a gyereket, noha ott nincs a szülőknek lakása, míg e gyerekek saját hazájukban tudnak iskolába járni.

 

 

Megosztás: