JF: A német raboknál 4,3x több zsebpénz a migráns rabnak, stb.

jailedmigrant

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2015-12-12

 

JUNGE FREIHEIT

Gyilkossági kísérletért egy német börtönben ülő szomáliai migráns 143 euró zsebpénzt kap havonta. A többi elítélt 33 eurót, tudósít Kasselből a konzervatív, jobboldali német napilap. A szomáliai augusztus 23-án koldult, és amikor egy férfi nem adott neki pénzt, arcon ütötte és még késsel az arcába is szúrt. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett. A férfi Szomáliában atomfizikusként dolgozott.

*             *             *

Heiko Maas, német igazságügyi miniszter elutasította azokat a követeléseket, hogy a menedékkérők írásban ismerjék el az alapjogot /Balliberális olvasóink kedvéért: Németországban az alkotmány szintén alapjogként ismert/. Senki nem tudja megmondani, hogy „miért kellene aláírniuk a menekülteknek hitvallásukat értékeinkhez, de azt nem kell megtennie egyes rosszul integrált német polgároknak”, indokolta az elutasítást. Ugyanakkor Gerd Müller német fejlesztési miniszter azt követeli, hogy kormánya fokozza a nyomást azon EU-tagországokra, amelyek nem hajlandóak menekültek felvételre, hogy fizessenek be egy alapba, amivel a menekülteknek „túlélési” helyet biztosítanának. Hozzátette, „hihetetlen”, hogy eddig csak 160 menedékkérőt telepítettek át abból a 160 ezerből, akiket az EU-tagországokban kell elosztani.

 

THE NEW YORK TIMES

Szerkesztőségi állásfoglalásában a vezető amerikai lap csodálatát fejezi ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök iránt, aki személyesen volt ott, hogy fogadja a Bejrútból Torontóba repülővel érkezett szíriai menekülteket. Az egyik szíriai menekült asszonynak segített felpróbálni télikabátokat, ameddig a hölgy nem talált rá a neki illő méretre. Kanada az év végéig 10 ezer szíriai menekültet fogad be és jövő márciusig további 25 ezret. Amerika elszégyellheti magát, mert az amerikai kormányzók és elnökjelöltek hidegen és felelőtlenül be akarják zárni az összes ajtót az Egyesült Államokba lépő szíriai menekültek előtt, áll a vezércikkben.

*             *             *

Rendkívüli aggodalmát fejezi ki a lap hasábjain a nemzetközileg legismertebb bolgár kutató, Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiák Központjának igazgatója amiatt, hogy a lengyel kormány még tekintélyuralmibb rendszert állíthat fel, mint az megtörtént Magyarországon, amelynek modelljét a lengyel Jog és Igazságpártja utánozza. Leszögezi: „Persze minél több ország követi Orbán úr vezetését, annál kevésbé lesz sikeres a modellje: egy adott időben már nem lesz Európai Unió, amelyet hibáztatni lehet”. A szerző fél attól, hogy már-már ott tartunk: az illiberális demokráciák veszik át Európában a liberális demokráciák helyét, ahogyan a populizmus és autokrácia terjed.

 

ALTERNET

Donald Trump ágya mellett tartott egyik kedvenc olvasmánya Adolf Hitler volt nemzeti szocialista vezető összegyűjtött beszédei, mint azt elmondta a Vanity Fairnek egy 25 évvel ezelőtti interjúban, emlékeztet az alternatív amerikai hírportál az angolul My New Order (Az én új rendem) címmel megjelent kötet és Trump bensőséges kapcsolatára.

 

SPUTNIK

Az Iszlám Állam Szíria területe 70 %-át és Irak területének nagyobb részét tartja uralma alatt. Az IÁ terroristáinak száma 60 ezer, idézi az orosz hírügynökség Szergej Soigu orosz védelmi minisztert.

*             *             *

Szergej Soigu orosz védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok jelenleg 200 atombombát tárol Belgiumban, Hollandiában, Németország és Törökországban.

*             *             *

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, Oroszország eddig nem kapott partnereitől választ arra a felkérésre, hogy vegyenek részt a törökök által lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázó feketedoboza adatainak kiértékelésében. Putyin orosz elnök egy telefonbeszélgetés alkalmával arra kérte David Cameron brit miniszterelnököt, hogy küldjön szakértőket a kiértékelésre. Még nem egyértelmű, hogy az oroszok meddig várnak az adatok kiértékelésének megkezdésével.

 

MIDDLE EAST EYE

Hajder al-Abadi iraki miniszterelnök tegnap sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy lépjen és vegye rá Törökországot, vonja ki csapatait Észak-Irakból, mert oda – a török állításokkal ellentétben – az iraki kormány nem hívta meg őket, és a török katonai jelenlét az ENSZ alapokmánya egyértelmű megsértése, áll a közel-keleti témákkal foglalkozó honlapon.

 

EUROACTIVE

Az elmúlt két évtizedben Spanyolország elvesztette édesvize 20 %-át. Ha a klímaváltozást nem fékezik meg, ez 25 %-ra nő 2021-re, írja az uniós ügyekre szakosodott portál partnerlapja, a spanyol El País. Az országban gyakoribbak lesznek az áradások és nő a szárazság is.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

/Rendkívüli fordulat a nyugati sajtóban:/ A vezető svájci lap a jobboldali populisták európai diadalmenetével foglalkozó cikkében leszögezi: a démonizálás éppen úgy nem vezet eredményre esetükben, akár a kapituláció. A populisták jogi keretek között történő kihívásai erősíthetik a demokráciát és igenis pozitív hatást gyakorolnak, ha feltárják a kormányon lévők hibáit.

 

SOUTH CHINA MORNING POST

Az Alibaba Csoport, a kínai e-kereskedelmi óriás megvásárolta az angol nyelvű hong-kongi napilapot és a csoport tulajdonában lévő valamennyi médiumot azért, hogy a világ ne csak a nyugati sajtó egyoldalú szemszögéből értesüljön arról, mi történik Kínában, olvasható a lap címoldalán. Az új tulajdonos teljes függetlenséget biztosít a lap szerkesztőségének és annak honlapjához való hozzáférést ingyenessé teszi. /Egyes angol nyelvű kínai lapok értesülése szerint a vétel csupán 100 millió dollárjába került az évente 12 milliárd dollár bevételt magáénak tudó Alibabának./ Az új tulajdonos kijelentette, az olvasók bizalmát a tárgyilagos tudósításokkal kívánják megszerezni.

 

 

 

Megosztás: