NRC Handelsblad: EU „Testvériség” a menekültekért

junckertimmermans

 

NRC HANDELSBLAD

 

A liberális holland napilap interjút közöl Frans Timmermans-szal, a Jean-Claude Juncker elnöksége alatt működő Európai Bizottság alelnökével, akinek „Testvériség” című könyve holnap jelenik meg. A 60 oldalas könyv Timmermans „szívéből jövő kiáltása”. Abban idéz egy flamand rappertől (Tourist LeMC) és egy holland zenekar (Kensington) számának szövegéből is. A bizottsági alelnök az öt euróba kerülő könyv bevételét egy menekülteket segítő szervezetnek adja. Elmondta, könyve lényege: nem szabad siránkozni, a fejünket a homokba dugni, hanem neki kell menni a dolgoknak. Európát „majdnem tökéletes vihar fenyegeti” (Ukrajna, Szíria, euró-válság, Görögország, menekültek, Brexit, terrorizmus), de pesszimizmusra semmi ok és hinni kell a fényes jövőben. Hangoztatja Timmermans /Junckert és az őt ábrázoló fotó mellékelve./

 

TIME MAGAZINE

Az amerikai hírmagazin igen részletesen és hatalmas terjedelemben indokolja, miért szorult az Év embere listáján a második helyre Merkel kancellár után Abu Bakra al-Baghdadi terrorista vezér, az Iszlám Állam „emírje”. „Rohantak hívására: az erőszakosak, az öngyilkosjelöltek, a törvénytelenek és fanatikusok – gyűltek a világháló szférájából a világ minden részéről, hogy hűséget esküdjenek önmaga által kikiáltott kalifátusának. Egyesek a nevében cselekedtek a valódi világban: ártatlanok százait ölve meg szállodákban, mecsetekben és koncerttermekben Párizstól a Sínai félszigetig, Bejrúttól San Bernardinóig”. Idén a 44 éves al-Baghdadi „az al-Kaidáról leszakadt csoportot…transznacionális terrorista entitássá alakította, amelynek tagjai a világ több mint egy tucat országában öltek meg civileket.”

 

FINANCIAL TIMES

„Az amerikai középosztály a lakosság felére zsugorodott négy évtized óta először, ahogyan a technológiai változás és a globalizálódás ereje éket ver a nyertesek és vesztesek közé a szétszakadó amerikai társadalomban”, kezdi beszámolóját a brit világlap. Az 1970-es évek óta most először többen vannak az alsó és felső jövedelmi rétegek tagjai együttesen, mint a középosztály tagjai, a Pew Research Center által lefektetett kategóriák szerint. A cikk arra a következtetésre jut, hogy a lecsúszás által kiváltott düh segíti Donald Trump esélyeit arra, hogy ő legyen a republikánus elnökjelölt. A kutatás szerint a lecsúszás nem hirtelen történt, hanem az 1970-es évek óta az folyamatos.

 

PRESS TV

Donald Trump Netanjahuval találkozik az előbbi muzulmánellenes kijelentései által keltett düh viharában, jelenti a globális iráni tévéállomás, mely hozzáteszi, egyes izraeli politikusok a december 18-ára tervezett látogatás lemondását szorgalmazták, de Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy az megtörténik. Trump ismert feltétlen Izrael-barátságáról, teszi hozzá a portál. A republikánus színekben kampányoló Trump hétfőn kijelentette, egyetlen muzulmánt sem szabadna beengedni Amerikába.

Teljes szemle: http://888.hu/article-szemelvenyek-a-vilagsajtobol-5

Megosztás: