Spiegel: „Iraki háború nélkül nem lenne Iszlám Állam”

flynn

DER SPIEGEL ONLINE

Az iraki háború nélkül az Iszlám Állam nem létezne ma, közölte Mike Flynn, az amerikai különleges erők korábbi parancsnoka, az USA honvédelmi hírszerzésének korábbi, legrangosabb tisztségviselője a német hetilap angol nyelvű portáljának adott interjújában. Az ő irányítása alatt vadászták le Abu Muszab al-Zarkavit, az al-Kaida terrorszervezet fő vezetőjét, Abu Bakra l-Bagdadi, az Iszlám Állam mai vezetőjének egyik elődjét. Flynn „óriási hibának” tartja Irak lerohanását, csakúgy mint Khaddafi megbuktatását Líbiában.

 

EUROMONEY

„Országkockázat: Magyarország, India és Thaiföld az emelkedő piacok körében a megrázkódtatásokra legrugalmasabban reagáló országok” címen olvasható a pénzügyi portálon megjelent cikk, amely azzal kezdődik, hogy a kínai ipar növekedése lelassulásától az amerikai FED által a napokban várható kamatemelésig terjedő sokkok kombinációja idén erősen megterheli a világ számos országát. Brazília, Kína és Dél-Afrika, az öt BRICS ország közül négynek az országkockázatát az Euromoney országkockázati felmérését készítő szakértők leminősítették. Ehhez 400 közgazdász és egyéb szakértő véleményét kérdezték meg. De kockázatosabbá vált Mexikó, Indonézia, Törökország, Dél-Korea és Malajzia is. Az Euromoney felmérése azt mutatja, hogy idén a kockázatok terén a legnagyobb javulást Magyarország, India és Thaiföld mutatta. A cikk ezután idézi M. Nicolas J. Firzlit, a Világ Nyugdíjtanácsának igazgatóját, aki azt mondta, „érdekes látni”, hogy a legjobban teljesítő országok listáját a jobboldali, nacionalista-populista kormányok uralják.

 

EUOBSERVER

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap Brüsszelben a „török csúcs” előtt arra figyelmeztetett, hogy a Törökországgal a menekültek kérdésében történő megállapodás önmagában nem elegendő az EU külső határainak megvésésére és a belső szabad mozgás fenntartására. Kijelentette, az EU felelőssége a külső határainak a védelme és a feladat nem adható ki albérletbe más, harmadik országnak. Hozzátette: „Ismétlem: a külső határaink ellenőrzése nélkül Schengen történelemmé válik”, jelenti az uniós ügyekre szakosodott portál.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Angela Merkel német kancellár noha némileg homályosan, de a vasárnapi uniós-török migránscsúccsal kapcsolatban most első ízben fejezett ki kételyt aziránt, hogy az EU mai formájában fennmarad-e, és nem következik-e be hasadás. Arra a kérdésre, hogy vajon a nyolc, a menekültválság által különösen érintett EU-tagország találkozója nem jelent-e egy mag-Európa felé történő lépésre, Merkel azt mondta: „Jelen pillanatban nem gondolok még olyan messzire”. „Diplomatanémetben” ez a válasz meglehetős kétséget fejez ki, és a kelet-európaiak irányában elhangzó rejtett fenyegetést, mégpedig azt, hogy nettó kedvezményezett országokként hatalmas hátrányok érik őket, ha már nem lesznek az EU teljes tagjai. Csakhogy ha az uniós tagországokat ki akarják dobni az unióból, Merkelnek a kártyái igen rosszul állnak, ugyanis szinte egyedül helyezte hatályon kívül a dublini szerződést és ezzel érvényes európai jogot sértett, írja a német gazdasági-politikai portál.

 

THE DAILY MAIL

A Görögországot megbénító adósságválság azzal jár, hogy nem egy nő egy szendvics áráért fekszik le, mert egyszerűen éhes, írja a londoni félbulvár lap. Egy új tanulmány szerint Európa országai közül arányában a legtöbb nő Görögországban dolgozik prostituáltként. A válság elején szokványos 50 eurós szolgáltatási díjról az ár akár 2 euróra is leesett nem egy esetben.

 

YAHOO/REUTERS

A görög-macedón határon rohamozni készülő, több száz marokkói, algériai és pakisztáni migráns olyan táblát is vitt (a fotót lásd a linkre kattintva), hogy „Nyisd ki vagy halj meg!”, írja a Yahoo a brit Reuters hírügynökség jelentésére támaszkodva.

 

WELT AM SONNTAG

„Európa orbanizálása: miért nem veszünk részt benne?” címen a neokonzervatív Die Welt vasárnapi kiadásában megjelent vezércikkében Alan Posener azt írja, a kelet-európai rasszizmus és nacionalizmusra való tekintettel néhány a Kelet „orbanizálásáról” beszélnek. /Figyelem: az MTI tegnap 16:59-kor a cikkről kiadott összefoglalójában kelet-európai rasszizmusról és „antiszemitizmusról” jelent, noha az „antiszemitizmus” szó nem szerepel a cikkben, míg a Mandiner.hu szintén tegnapi cikkismertetésében a mondatot a Kelet-Európában „fejét felütő” rasszizmus és nacionalizmusként fordítja, holott a nyugati sajtó 25 éve már ír erről a témáról, főként Magyarország esetében/ . Putyin örül mindennek, mert az orosz elnök fő fegyvere éppen az európai nacionalizmus és rasszizmus, és ahol Európa-ellenes és idegenellenes mozgalmak jönnek létre, ott idővel felébred a rokonszenv az orosz tekintélyelvű rendszer irányában. Posener ezután példaként említi egyebek között a brit UKIP, a francia Nemzeti Front pártját és Orbán Viktort, aki „illiberális” demokráciát propagál, orosz mintára. Cikke végén méltatja országa kancellárját, aki megértette – habár későn -, hogy Németország nem engedheti meg magának a kicsinyes nemzeti egoizmust, ugyanis az rögvest Európa végét jelentené. Majd azt állítja, hogy Merkel „a kelet-európaiak érdekében, a német ipar ellenérdekei dacára megszervezte az Oroszország elleni szankciókat. Drasztikusan csökkentette a Magyarországra nehezedő menekültnyomást, Orbán hálátlansága és saját pártjából jövő ellenállás dacára. Lazít a Görögország elleni megszorításokon… De miért nem bírja elmondani, miért teszi mindezt?”, fejezi be a kérdéssel állításait Posener.

Folytatás:http://szemle.blogstar.hu/

Megosztás: