Makovecz Imrének még mindig nincs épülete Budapesten

makovecz Makovecz_terv_fill_850x370

Makovecz Imre, a világszerte méltán legismertebb magyar építész 4 éve, 2011. szeptember 27-én hunyt el. November 20-án lenne 80 éves.

Ennek alkalmából számos rendezvényt tartanak, szobrot emelnek emlékére és díjat is alapítanak, amelyet először születésnapján adnak át a Zeneakadémián.

Halála és születésnapja alkalmából sok szóbeli méltatás, nyilatkozat hangzott és hangzik majd el különféle intézmények vezetőitől. Nagyon megérdemelten.

Csak éppen azt a kérdést kellene feltenni, hogy Makovecz Imrének még mindig miért nincs épülete a fővárosban és hogy azok, akik ma méltatják, hallatták-e hangjukat akkor, amikor a szerves építészet e kiválósága jobboldali kormányok idején sem kaphatott megrendelést budapesti projekt megvalósítására?

Az is megdöbbentő, hogy a Nemzeti Színházat nem ő tervezhette. Ha ez megtörténik, olyan látványosság épült volna, amely önmagában tömegeket csábítana ma is egy budapesti útra.

Fő művének tekintette a Hegyvidék katedrálist, amely a budai Felső-Krisztinavárosban állt volna. A tervet „a magyar Sagrada Familia” névvel emlegették.

2011 szeptemberének végén még mozgalom is indult, hogy csodálatos terve megvalósulhasson.

A Heti Válasz 2011. október 19-én azt írta, hogy a templom megépítését Erdő Péter bíboros ellenzi, mivel közismerten rossz viszonyban volt az építésszel.

A mozgalom elhalt.

Pedig a régi időkben a kádári államgépezetnek alárendelt, ma pedig a liberálisok elvárásait nem egy esetben teljesítő egyházi vezetést újra emlékeztetni kellene arra, hogy a rendkívüli tervet meg kellene valósítani, és a megvalósítást nem ellenezni, hanem segíteni kellene.

Makovecz Imrének két másik templomtervének kivitelezésére már évek óta gyűjtenek pénzt. Az építkezés egyik esetben sem indult meg, noha a jóváhagyás megvan rájuk.

Magyarország vezetése most is a jobboldal kezében van.

Makovecz Imre 80-ik születésnapja kiváló alkalom lenne annak bejelentésére, hogy a kormány anyagilag támogatja e két templom megépítését.

Megosztás: