„Értjük, Mr. Orbán”

THE ECONOMIST
http://www.economist.com/news/europe/21667956-europes-migration-hardliners-have-some-reasonable-concerns-point-taken-mr-orban

„Értjük Mr. Orbán” címmel a globális brit hetilap – miközben kimutatja megszokott ellenszenvét a magyar miniszterelnökkel szemben – több pontban már igazat ad neki a migráns válság kezelését illetően. „Orbán cinikus demagóg, aki vidáman flörtöl a nyílt rasszizmussal. Csakhogy – bármennyire is fájdalmas bevallani – van abban igazság, amit mond. Magyarország határkerítése, mondja Orbán, semmivel több annál, mint amit az Európai Unió jogszabályai megkövetelnek, azaz, hogy védjék a külső határokat. És mégis Magyarországot becsmérlik, miközben Görögország   vidáman integet menekültek százezreinek anélkül, hogy még azt mondaná, szíves utólagos engedelmével. Sok európai tisztségviselő halkan egyetért vele. A Németország tétovázása fölötti zavarodottság messze nem korlátozódik Budapestre. És a héten nem más, mint Angela Merkel, a német kancellár jelentette ki, hogy teljesen egyetért Orbánnal az EU külső határai biztosításával.”

 

*             *             *

 

A jobbközép kormányok idején a német sajtóban a Magyarországról legizzóbb gyűlölködéssel írt cikkek egyik éllovas szerzője a Magyarország élő Keno Verseck. Most a magántulajdonban lévő Spiegel online-on és a közszolgálati Deutsche Welle rádióban is kifejtette véleményét.

 

SPIEGEL ONLINE
http://www.spiegel.de/politik/ausland/horst-seehofer-und-viktor-orban-flirt-mit-einem-brandstifter-a-1054459.html

„Flörtölés egy gyújtogatóval” főcímmel és „A CSU és Orbán Viktor” alcímmel a vezető német hetilap online kiadásában megjelent cikkében Verseck cikke előtt ez az összefoglaló olvasható: „Tudja Seehofer CSU-vezér tulajdonképpen, hogy kivel közösködik a menekültpolitikában? Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke olyan politikus, aki jobboldali hecckampányokkal és drákói törvényeivel Európa eszméjét fenyegeti.” A cikk így kezdődik: „Orbán Viktor magyar kormányfő olyan beszédeket tud tartani, amelyek csak úgy hemzsegnek a gyűlölettől”. Ezeket belföldi használatra szánja. Külföldön bájos és joviális tud lenni. Mint a bajor keresztényszocialistáknál [CSU].

 

DEUTSCHE WELLE
http://www.dw.com/de/warum-sich-ungarn-abschotten-will/a-18737509

Keno Verseck a magyar kormányfőt a német közszolgálati adón is keményen bírálja. Kedvenc témáját egy Jan. T. Gross nevű lengyel történész szájába adja, akit így idéz: „a menekültekkel szembeni magatartást az olyan országokban, mint Magyarország és Lengyelország a fasiszta múlt hiányos feldolgozása is meghatározza”. A cikk idézi Tamás Gáspár Miklóst is, aki szerint a kelet-európai országok az „emigráció” nélkül nem tudnának fennmaradni, miután „feleslegben lévő munkaerejük Nyugat-Európába vándorol”.

Folytatás az http://nssz.blogstar.hu/ honlapon.

Megosztás: