Pakisztán Trumpnak ezerszeresét vágja vissza: 1,5 millió afgánt toloncol vissza

Az elsősorban Eurázsia ügyeivel foglalkozó angol nyelvű hírportál arról számol be, hogy Pakisztán súlyosan aszimmetrikus módon csap vissza Trump amerikai elnöknek Pakisztánt az amerikai pénzügyi támogatás megvonásával fenyegető és  Pakisztánt terroristák biztonságos menhelyének nevez twitter-üzeneteire. A pakisztáni kormány bejelentette, az elkövetkező harminc napban ki fogja utasítani az országban élő másfél millió afgán menekültet. Ami ellen Trump, teszi hozzá a cikk, nem horgadhat fel, hiszen ő hirdetett nulla toleranciát a „terrorizmusra” hajlamos országokból történő bevándorlásra. Ezzel Pakisztán akkora ütést mér majd Trumpra, amit egészen biztosan nem fog elfelejteni.

A Washington Post szerkesztősége reggeli kör-emailjét a pakisztáni kérdéssel kezdve és nem kevesebb, mint hét oldal terjedelemben tárgyalva aláhúzza, mennyire kontraproduktív Trump elnök fenyegetőzése. A pakisztáni külügyminiszter az Egyesült Államokat „annak a barátnak nevezte, aki mindig árulóvá válik”. Kína közben egyre szorosabb viszonyt alakít ki a 210 milliós, geostratégiailag kulcsfontosságú országgal. Az Egyesült Államoknak pedig igen csak megnehezülhet afganisztáni seregei ellátásának és utánpótlásának biztosítása, ha Pakisztán elvágja tőle a kikötőjét és utánpótlási útvonalait. Ebben az esetben Irán és a volt szovjet tagköztársaságok maradnának lehetséges logisztikai útvonalként, ami áthidalhatatlan probléma lehet.

Az Európai Unió bejelentette, hogy meghívja Dzavad Zarif iráni külügyminisztert Brüsszelbe, tárgyaljanak az Iránban kirobbant tüntetésekről. Ezt Sigmar Gabriel német külügyminiszter mondta el a német közszolgálati televízióban. Gabriel hangsúlyozta, Berlin nem fogja követni Donald Trump amerikai elnököt, aki támogatásáról biztosította az Iránban tiltakozókat. Hozzátette: Németország és Franciaország óvott az iráni belső konfliktus eszközként történő felhasználásáról, jelenti az iráni globális PRESS TV hálózat angol nyelvű szolgálata.

A nemek egyenlőségéről rendszeresen szónokló brit közszolgálati BBC-t otthagyja Carrie Gracie, egyik legismertebb női újságírója, amiért a BBC-nél a nőkre nézve törvénytelen és megkülönböztető fizetéseket alkalmaznak. A mandarin nyelvet beszélő Gracie a BBC pekingi irodájának vezetője. Az erről szóló hírt vezető helyen közlő brit Times napilapon át a BBC hallgatóinak írt levelében Gracie kifejti, munkáltatója „titkos és illegális fizetési kultúrát” tart fenn és elítélte a BBC vezetését, amiért az folyamatosan ellenáll a fizetések átláthatósága érvényesülésének. Vasárnap este a BBC 134 női alkalmazottja nyilvános nyilatkozatban állt ki Gracie mellett, és azonnali lépéseket sürgetett a nőket sújtó fizetésbeli egyenlőtlenségek megszüntetésére.

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

 

 

Megosztás: