Így falaz az MTI a német politikának

Nem egyszer fordul elő, hogy Önök e blogon híreket olvashatnak, amelyeket később az MTI-n is. Leginkább más „csomagolásban”.

Csak a rögzítés céljából most egyetlen példával mutatom be, miről beszélek.

November 4-én itt az orosz Sputnik News hírügynökség tudósítását ismertettem arról, hogy van der Leyen német védelmi miniszter miként vágott oda Lengyelországnak és Magyarországnak és hogy erre milyen kemény varsói reakció érkezett.

Két nappal később (!), tegnap, az MTI ugyanerről jelentett, teljesen kiretusálva Magyarország megsértését.

Az alábbiakban olvasható mindkét szöveg teljes terjedelemben.

Varsó a német védelmi minisztert a lengyel belügyekbe avatkozással vádolta

SPUTNIK NEWS

/A totálisan balliberális Ursula von der Leyen Magyarországot ugyanúgy támadta/

//A Sputnikon a kitétel ideje: 21 óra 28 perc, moszkvai idő szerint//

Witold Waszcykowski lengyel külügyminiszter azzal vádolta meg Németországot, hogy beavatkozik a lengyel belügyeikbe, miután Ursula von der Leyen német védelmi miniszter támogatta a varsói kormány politikájával szemben „ellenállást” kifejtőket.

A lengyel miniszter magyarázatot kért Leyen kijelentésére.

Leyen azt mondta, hogy „Lengyelországban a fiatalabb nemzedéknek ezen egészséges, demokratikus ellenállását támogatni kell”.

Majd ezt mondta a közszolgálati ZDF adón: „Feladatunk az is…, hogy Lengyelország és Magyarország ellen harcoljunk”.

Miután Lengyelországban a sajtó nem csak a Gazeta Wyborcza-féle férgekből áll, a Wpolityce.pl lengyel hírportál azonnal azzal vádolta von der Leyent, hogy „megtöri azon diplomáciai normákat, amelyekhez korábban Németország ragaszkodott.”  

A lengyel külügyminiszter kijelentette: „Végre tetten értük a német politikusokat, hogy be akarnak avatkozni a lengyel belügyekbe… Az elmúlt két évben azt hallottuk tőlük,  hogy semlegesek…”

/A ZDF-en ez a szöveg csütörtökön hangzott el. A Bem rakpart eddig a jelek szerint még nem értesült Györkös nagykövet stábjától, hogy ez a nő a magyar belügyekbe ugyanúgy beavatkozott,  ugyanis Szijjártó Pétert ismerve, már tiltakozott volna./

 

                                                               x             x             x

 

Lengyelország-Németország-védelem-diplomácia
Bekérették a varsói német katonai attasét a lengyel nemzetvédelmi minisztériumba

   Varsó, 2017. november 6., hétfő (MTI) – Bekérették a lengyel nemzetvédelmi minisztériumba a varsói német katonai attasét hétfőn Ursula von der Leyen német védelmi miniszter egyik kijelentése miatt, a lengyel minisztérium szóvivője ezt követően elutasította a diplomata azon  magyarázatát, hogy a szóban forgó kijelentést szövegkörnyezetéből kiragadva idézték Lengyelországban.

Varsó azután kérette be a katonai attasét, hogy Ursula von der Leyen múlt csütörtökön a ZDF német közszolgálati televízióban kijelentette: Lengyelországban támogatni kell „a fiatal nemzedék egészséges demokratikus ellenkezését”, Németország feladatának tartja „az ilyen diskurzus támogatását, a Lengyelországgal és Magyarországgal való vitázást”.
A kijelentést több lengyel vezető politikus kifogásolta, Witold Waszczykowski külügyminiszter pedig szombaton egyenesen Lengyelország belügyeibe való beavatkozásnak minősítette azt.
A nagykövet bekéretését követően a lengyel nemzetvédelmi minisztérium közleményében elutasította a megbeszélésen elhangzott berlini álláspontot, miszerint von der Leyen kijelentését Lengyelországban kiragadták kontextusából.    „A nemzetvédelmi minisztérium ezt a magyarázatot nem veheti tudomásul” – áll a közleményben, amely megengedhetetlennek nevezi, hogy „egy NATO-tagállam minisztere kormányellenes lépésekre biztassa a másik állam polgárait”.
Németország varsói nagykövetségének szóvivője hétfő délelőtt a lengyel újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy von der Leyen kijelentése egy beszélgetős tévéműsorban hangzott el, és nem csupán Lengyelországra, hanem más államokra is vonatkozott, mondanivalója pedig „általában pozitív volt”.

kszy \ kigy \ kvs

MTI 2017. november 6., hétfő 17:05

 

 

Megosztás: