EU: az egyik török atomerőmű nem, a másik igen (megint lebukott a patkányfészek)

Sputnik News

Az Európai Parlament nem  kötelező jellegű határozatot fogadott el a Dél-törökországi Akkuyu atomerőművel kapcsolatban. A 477 igen és 64 nem mellett meghozott döntés felhívja a török kormányt, hogy ne építse meg az Akkuyu atomerőművet, mert hogy – állítják – az nagy veszélyt jelent Törökországra és a Földközi-tengeri térségre nézve, mert a térségben súlyos földrengések indulhatnak meg.

Az erőmű 49 százalékosan a JSC Akkuyu Nuclear, 51 százalékban pedig az orosz Roszatom tulajdonában lesz.

Eyup Lutfi Sarici, a JSC Akkuyu Nuclear szóvivője kijelentette, hogy az EU határozat a kettős mérce példája, mert Sinopban, az Észak-Törökországban japán és francia befektetők által felépítendő atomerőművel az Európai Parlamentnek semmi baja nincs.

Hozzátette, egészen biztosan a testület csendben maradt volna, ha Akkuyuban nyugati befektetők lettek volna.

Az Akkuyu atomerőművet úgy tervezték,  hogy 9-es nagyságrendű földrengésnek, szökőárnak, de még repülőgép becsapódásnak  is ellenálljon, közölték a Roszatomnál.

Gurkan Kumbaroglu, a Nemzetközi Energiagazdasági Társaság elnöke elmondta a Sputniknak, furcsa e tiltakozás,  hiszen Kelet-Európában és Örményországban több régi atomerőmű működik, és az örményországi a világ legveszélyesebbjeként ismert. Ennek ellenére, az EU ezek ellen nem emelte fel a szavát.

/A hazai Soros-férgek ma éppen azért hörögtek, mert szerintük Paks alatt veszélyes törésszakasz van./

Megosztás: