A vártnál is sikeresebb kínai út

Hölgyeim és Uraim!

Mint olvashatták „eggyel lejjebb” (http://lovasistvan.hu/2017/06/10/halas-koszonet-a-rendkivuli-erdeklodesert-es-szunet-junius-21-ig/), a kínai kormány és a kínai nemzetközi rádió (CRI – China Radio International) meghívott Kínába azon alkalommal, hogy 2017 a Kína és a Közép-kelet-európai országok közötti média együttműködés éve.

Térségünk 16 országból 23 újságírót hívtak meg. Az a megtiszteltetés ért, hogy Magyarországot én képviselhettem.

A látogatás a magyar média számára  gyakorlati eredményeket is hozott: Gajdics Ottó és Bencsik András főszerkesztő urak kérése nyitott kapukra talált,  és azonnal megindulhatott a Magyar Idők, a Karc FM rádió és a Magyar Demokrata hetilap partneri kapcsolatának kiépítése a CRI-vel és a legnagyobb angol nyelvű kínai napilappal, a több kontinensen nyomtatott formában is terjesztett China Dailyvel.

A rendkívül színes programmal dúsított utunkat Pekingben kezdtük, majd Sanghaj, Shenzhen végül, hazautazásként, Kanton következett.  Ez több mint négyezer kilométeres út volt, tele megbeszélésekkel, ismerkedéssel a helyi nevezetességekkel, a kínai kultúrával, bankettekkel.

Tárgyaltunk politikusokkal, a különféle médiumok vezetőivel és munkatársaival, egyetemi tanárokkal, diákokkal.

Mivel igen sok volt az élmény, a munka pedig most is nagyon sok, mindegyikről természetesen nem tudok beszámolni.

De három dolgot már most  szeretnék elmondani.

Kis túlzással: megláthattam a 22-ik századot. Jelentem: hibátlanul működik.

És megláthattam, jobban mondva „testközelből” tapasztaltam azt a szeretetet, amelyet ez az óriási ország lépten-nyomon tanúsít irányunkban.

Ahogyan például a pekingi Külföldi Tanulmányok Egyetemén a tárgyalóteremben a megbeszélések szó szerinti záróakkorjaként egy 11 tagú diáklányokból álló kórus a jelenlévő delegáltak anyanyelvén énekelt.

Magyarul a Tavaszi szél vizet áraszt című gyönyörű népdalt.

És még egy.

Ez volt a negyedik utam Kínában, minden alkalommal kínai kormányzati meghívással.

2012-ben voltam először Sanghajban. Öt év alatt annyit fejlődött e város is, ami lépten-nyomon érezhető volt.

Csak a harminc emeletnél magasabb felhőkarcolókból kétezer van már a városban.

A 24 millió lakosú Sanghajban, akárcsak a Hongkongtól mintegy 160 km távolságban fekvő 18 millió lakosú Shenzhen városában – Kína „újítási központja –  az egy főre jutó GDP majdnem  kétszerese a magyarországi egy főre jutó bruttó nemzeti terméknek.

A velünk tárgyaló kínaiak folyamatosan az örömüket fejezték ki, hogy nyitottak vagyunk a mindkét félnek előnyt jelentő („win-win”) együttműködésre.

Talán megértik, hogy nekem ez a filozófia messze jobban tetszik, mint az amerikai John McCain szenátor-féle most éppen kit bombázzunk szét és kinek a belügyeibe szóljunk bele gyakorlat.

 

Megosztás: