Lapok bírálják Trump varsói beszédét – elkerülte a varsói gettólázadás emlékművét

Erősen kritikus hangon ír a New York Times Donald Trump tegnapi varsói beszédjéről, amelyben az amerikai elnök elmondta, a nyugati civilizációt a hanyatlás veszélyezteti. Lengyel vendéglátói örültek annak, hogy az elnök méltatta a lengyelek történelmi ellenállását, de nem szólt arról, hogy a jobboldali kormány támadja a bíróság és a média függetlenségét és nem hajlandó több migránst befogadni. A vezető amerikai lapnak az sem tetszik, hogy Trump a sajtót, az amerikai hírszerzést és elődjét, Barack Obamát is bírálta.

A Haaretz nevű izraeli lap azt írja, a varsói kormány óriási győzelmet könyvelhet el Trump látogatásával, mert az amerikai elnök tisztára mosta az ország becsületét azzal,  hogy nem is említette a lengyelek bűnrészességét a zsidók kiirtásában és az odalátogató amerikai elnökök közül elsőként szándékosan nem látogatta meg a varsói gettófelkelés emlékművét.

A német Die Welt napilap online portálja „Öt méter magas lángok – több tucat rendőr megsebesült” címen  nem kevesebb mint 97 oldalon számol be a hamburgi G20-as csúcstalálkozóról. Az „Üdvözlégy a Pokolban” nevű tüntetőcsoportban ezren fekete maszkkal fedték el arcukat. A rendőrség borsszóróval és vízágyúval állította le a tüntetést. A Baloldal nevű párt a csúcsot anakronizmusként ítélte el, mert annak semmiféle demokratikus jogosultsága nincs. Nyilatkozatuk szerint sem a G-20-as, sem a G-7-es csúcstalálkozó semmivel nem járul hozzá a világ problémáinak megoldására és Hamburgban „a világ legnagyobb fegyverexportőrjei” találkoznak, valamint „olyan zsarnokok, akik befelé és kifelé a szabadságot és demokráciát lábbal tiporják.

A DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN arról jelent,  hogy hiába az állami támogatás, a németek alig mutatnak érdeklődést az elektromos hajtású autók iránt. Július másodikán volt egy éve, hogy támogatják az ilyen autók vásárlását, de eddig csak 20 600 elektromos hajtású gépkocsit vásároltak, noha a kormány arra számított, hogy háromszázezren igényelnek támogatást.

/Echo TV nemzetközi sajtószemle/

Megosztás: