Amerika fejlődő ország szintjére süllyed a legtöbb embernek

INETECONOMICS

A Massechussetts Institute of Technology (vezető amerikai műegyetem) egy közgazdaság professzora, Peter Temin új könyvvel jelentkezett, amely szerint az Egyesült Államok már nem egy ország, hanem két külön gazdasági és politikai világ.

Könyve (Az eltűnő középosztály: előítélet és hatalom egy duális gazdaságban) „félelmetes, kitörölhetetlenül egyértelműen mutatja be az új valóság portréját”: Amerika két, hatalmas mértékben eltérő erőforrásokkal, várakozásokkal és sorsokkal bíró országgá válik.

Az egyikben az FTE szektor (pénzügy, technológia és elektronika) tagjai laknak. Ezek az amerikaiak 20 százaléka, akik egyetemre jártak, jó munkájuk van és jól alszanak tudván, hogy van elég pénzük az „élet kihívásaihoz”, de szociális hálózatra is támaszkodhatnak sikerük növelésére. Olyan szülőkkel nőnek fel, akik könyveket olvasnak nekik, nyaralnak, új kocsijuk van.

A másik világban az emberek lehetőségei drámaian csökkennek. Tele vannak adóssággal és aggódnak munkájuk miatt – ha egyáltalában van munkájuk. Sokuk beteg és hamarabb halnak meg, mint apáik.

Tömegközlekedést használnak és a kocsijukat alig tudják kifizetni. Ha egyetemre mennek, nyakig eladósodnak.  Nem gondolnak a jövőre, hanem a jelent akarják túlélni.

Temin szerint ezt megállítani, a folyamatot feltartóztatni csak úgy lehet, hogy nem a katonaságra költenek, hanem a pénzt belföldön használják fel.

(A csatolt fotó egy san antóniói iskolából való)

 

Megosztás: