„Irigyelni kell a világ zsidóit”

HAARETZ

A baloldali izraeli lap „rendszerellenességgel” vádolt világhírű publicistája, Gideon Levy a fenti főcímmel és ezzel az alcímmel jelentette meg cikkét:

„Más kisebbségekkel összehasonlítva – főleg az izraeli arabokkal – a zsidóknak nagyon jól megy”

A cikk így indul:

„Irigyelni kell a zsidókat, a szabad világ leginkább privilegizált kisebbségét. Az arabok Európában, a muzulmánok Amerikában, a feketék és őshonos indiánok Amerikában, a cigányok, az ausztrál őslakosok és természetesen a palesztinok saját földjükön, mindezen csoportok csak álmodni merészelhetnek arról, hogy mindazon jogokat és státuszt élvezzék, mint amit a zsidó kisebbség világszerte. Vagy még erősebb szavakkal kifejezve: a világon egyetlen zsidó nincs annyira elnyomva, mint Izraelben egy arab állampolgár. És sehol máshol nincs egy kisebbség, amely annyira célpontja az uszításnak az ország vezetői részéről, mint Izraelben az arab kisebbség”.

Később Levy ezt írja:

„Amerikában vandálok zsidó temetőket céloztak meg. Mike Pence alelnök személyesen gyűrte fel ingujját és gereblyét ragadott. De vajon hogyan néznek ki azon temetők a palesztin városokban és falvakban, amelyeket Izrael pusztított el? Felborított síremlékek, tehénlegelők, grillpartik és visszataszító graffiti. Egyetlen izraeli politikus sem fog felkapni gereblyét,  hogy segítsen a rendbetételnél”.

Majd:

„Amerika és Európa tele van a kisebbségek iránti gyűlölettel. A zsidók legkevésbé áldozatok. Nemrégiben több gyűlöletbűncselekményt követtek el Amerikában az indián kisebbség ellen. Hallott erről bárki? Kansas államban két indián mérnököt meglőttek. Az egyik meghalt, a másik  túlélte.”

A cikk zárómondatai:

„Izrael nem küzdhet az antiszemitizmus ellen, miközben megszállói politikájával azt feltüzeli. Erkölcsi joga sincs arra, hogy másoknak prédikáljon arról, miként kell bánni a kisebbségekkel, miközben saját kisebbségei ellen uszít, azokat elnyomja és kifosztja őket. Az arabok csak irigyelni tudják a zsidókat világszerte.”

/A csatolt fotón az amerikai alelnök látható zsidó temetőben./

 

Megosztás: