Spiegel online: az undort keltők rekordere: a népszavazásról írt „tudósításából” kihagyta a „NEM”-ek arányát

spiegelonline

Lehetetlen szemléletesebben bemutatni a „szabad világ” sajtója és a „Kreml propagandaszócsöve” közötti különbséget annál, mint ahogyan a tegnapi magyarországi kvótareferendumról tudósít  a két hírforrás.

A legolvasottabb német DER SPIEGEL portálja Orbán felsült a menekültkvótáról rendezett referendummal címmel 3514 bruttó karakter terjedelemben írt a tegnapi népszavazásról, amely cikkben még Soros neve is megtalálható, de az elsöprő elutasítást mutató szavazási arány megtalálhatatlan.

A globális orosz RT (Russia Today) televízió angol nyelvű portálján olvasható tudósításának már a címe is bemutatja a tényszerű lényeget: A magyarok 98 %-a elutasítja az EU menekültkvótákat, de az alacsony részvétel érvénytelenné tette a népszavazást. E 4146 bruttó karakter hosszúságú tudósítás a tényekhez ragaszkodva ír a szavazási számadatokról, a miniszterelnök és a pártok reagálásáról.

 

POLITICO

A referendumról szóló amerikai portál európai kiadása hatalmas terjedelemben ír a referendumról ezzel a címmel: Magyarország az EU-nak kifejezett Orbán-melletti üzenetet küld. Alcím: „A migráns referendum egy európai hatalmi játék része”. A cikk első mondata: „Lehet, hogy a brüsszeli establishment Magyarország szókimondó miniszterelnökét, Orbán Viktort idegengyűlölő kitaszítottnak tekinti, de saját országa mögötte el – ami olyan valami, amit sok már uniós vezető manapság nem vehet készpénznek.” Később ez olvasható. „A földcsuszamlás szerű eredményt némileg aláásta az, hogy a szavazói részvétel 43,35 % volt, ami jóval alul marad az 50 % plusz egy szavazat küszöbön ahhoz, hogy az eredmények törvényesen érvényesek legyenek. De míg Orbán kritikusai ezt igyekeztek kihasználni, hogy  kijelentsék, a referendum kudarcot vallott, a több mint 3,58 millió szavazó részvétele ennek ellenére mély benyomást keltő. Magyarországon 2003-ban az EU-s csatlakozásról kiírt népszavazáson a részvételi arány 45,6 % volt, és még akkor is csak 83,8 % volt az igenek száma.” A cikk  Milan Nič, a pozsonyi GLOBSEC Politika Intézet európai programvezetője szavait idézve ér véget: „Orbán most nagyobb tömeghez szól, mint saját országa. E posztliberális, magát a tényeken túltevő, a globalizáció, liberalizmus stb. elleni visszahatások köré épült Európának a prófétája akar lenni. Ez már részéről régóta látható ambíció. Ránéz Nyugat-Európára és arra gondol, hogy a mostani vezetőket kiszavazzák hivatalukból és reméli, hogy az új vezetők egyre inkább az ő ideológiájára tekintenek és őt szövetségesüknek tekintik.

 

 

LE MONDE

A vezető francia lap címében így foglalja össze sztoriját a referendumról:  Migránskvóta: Orbán makacskodik a magyarországi referendum bukása ellenére.

 

FOCUS

A német hírmagazin pedig e címmel ugyanazt: Monokli Brüsszelnek: mit jelent az eredmény Európának?

 

THE NEW YORK TIMES

Magyarország a migránsok ellen szavaz, de túl kevesen a küszöb eléréséhez címmel ír a témáról a vezető amerikai lap.

 

DIE PRESSE

Referendum: Orbán Ausztriából kap fedezeti támogatást címmel a vezető osztrák lap Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szavait idézi, melyek szerint „Brüsszel nem hagyhatja figyelmen kívül a magyarok akaratát”.

 

THE GUARDIAN

Magyarország menekült referenduma nem érvényes, miután a szavazók távolmaradtak címmel a brit lap cikkét ketten írták. Egyikük Patrick Kingsley, másikuk („a tudósításhoz hozzájárult”) Novák Benjámin. A cikk így zárul: „Vajna Zsuzsanna 79 éves holokauszt túlélő – aki emlékezik ara, amikor a Duna-parton kellett fel-alá sétálnia, miközben a magyar nácik más zsidót lőttek a folyóba – elmondta, hogy a menekültek stigmatizálása arra emlékeztette, miként lázítottak a zsidók ellen gyerekkorában.’Most nagyon olyan a légkör, mint a harmincas években volt a II. világháború előtt’. A harmincas években nagyon rossz gazdasági helyzetben voltunk. Az embereket kellett okolni, és azok a zsidók voltak. És ez az, amire emlékeznem kell, amikor a magyar kormány propagandáját olvasom. Nagyon veszélyes. Mert egész Európát megfertőzheti”.

 

EPOCH TIMES

A német külügyminisztérium oda vágott be videóján tapsot az ENSZ Közgyűlése előtt beszélő Frank-Walter Steinmeiernek, ahol nem volt taps, buktatja le Berlint az ismert hírportál. A külügyminisztérium által közzétett videón a beszéd megkezdése után két perccel taps közvetkezett, holott a taps ténylegesen 14 percet váratott magára.

*             *             *

Még kínosabb: a német statisztikai hivatal saját összehasonlító adatai szerint Németországban tiltották le a legtöbb YouTube videót: az országosan legkedveltebbek 61,5 %-át. A cenzúrázási arányban Németország messze megelőzi a következő feltüntetett országot, Dél-Szudánt, ahol a legnépszerűbb ezer közül 15,3%-ot tettek elérhetetlenné. Afganisztáénban 4,4 %-ot. (Magyarország nincs a listán.)

 

RT

Magyar elhárítás: a párizsi és brüsszeli támadók többsége az EU-ba menekültként szüremkedtek be címmel a globális orosz tévéhálózat angol nyelvű portálja készített jelentést a témáról.

*             *             *

 

A zsidók elhagyhatják az EU-t, ha az iszlám terrorizmust és antiszemitizmust nem fékezik meg címmel idézi a tévéállomás Pinchas Goldschmidt (az Európai Rabbik Konferenciájának vezetője, Moszkva főrabbija) szavait, amelyeket az európai parlamenti képviselőkhöz intézett figyelmeztetve őket arra, hogy „a radikális iszlám és a szélsőjobboldali antiszemitizmus az európai zsidóságot létében fenyegeti”, hozzátéve, „mindkét vonatot meg kell állítani, mielőtt túl késő lenne”. Goldschmidt sürgette az EU-t, hogy tegyen többet a migránstömegek integrálásáért, hogy feladják „őrjöngő antiszemitizmusukat és radikalizmusukat”, ugyanis, ha az európai helyzet nem változik, az EU „bukott kísérletté” válik.

*             *             *

Jon Holmst, a BBC veterán műsorvezetőjét kidobták műsorából a „fokozott sokszínűség” érdekében. A közszolgálati Radio4 csatornája The Now Show vezetését azért kellett elhagynia, hogy – mint főnökei mondták – helyet adjanak „több nőnek és diverzitásnak”. Holmes kollégáinak elmondta, még főnökei is bevallották, hogy a „politikai korrektség” (PC) túllőtt minden célon. Holmes így elmélkedett: „Csak azért, mert fehér férfi vagyok – noha az nem az én hibám – menesztenek munkahelyemről?”

 

 

INFOWARS

Az amerikai portál „Oszd meg ezt a táblázatot: a Hillary által elpusztított országok” címmel abc sorrendben és sokkoló kontrasztban bemutatja, miként néztek ki országok Clintonné 2009-ben kezdődött külügyminisztersége előtt, és miként azt követően. Abháziától Jemenig (Yemen).

Megosztás: