Jeruzsálem: tiltakozásként bezárt a Szent Sír templom!

LA STAMPA

Ma nem nyitotta ki kapuját a Szent Sír templom Jeruzsálemben. A templom kapuján ez a felirat látható:

„Most már elég – vessünk véget az egyházak üldözésének: ez szisztematikus kampány a Szent Földön a keresztény közösség ellen”.

A határidő megadása nélküli bezárásról az ingatlant kezelő görög ortodox, a római katolikus és az örmény apostoli egyház közösen döntött.

A döntés azután született, hogy napvilágra került, a Knesszet hétfőn (holnap) törvénytervezetet tárgyal, amely lehetővé tenné az államnak Jeruzsálemben a 2010 óta a görög ortodox és a római katolikus egyház által eladott ingatlanok kisajátítását.

Az egyházak tiltakoznak a jeruzsálemi városigazgatásnál azért is, mert az egyházi tulajdonnal kapcsolatos adókat illetően új politikát vezetnek be.

A három egyház vezetője levelet is írt, amelyben „diszkriminatívnak és rasszistának” nevezik a törvényt, mert az csak a keresztény tulajdonban lévő ingatlanokat célozza meg és közölték, e törvény emlékezteti őket arra, hogy ugyanilyen törvényeket már hoztak a zsidók ellen Európában annak sötét korszakában („e che ricorda a noi tutti le leggi di natura simile contro gli ebrei negli anni bui dell’Europa”).

/Az MTI nevű hányadékhegyen ez nem hír. Talán nem rassz szerint kellene kiválasztani jeruzsálemi tudósítóját, ha nem tudja túltenni magát rasszista érdektelenségén az ilyen hírek közlésével szemben./

Megosztás: