A mai Németországban a „Kérem a jegyeket” felszólítás is életveszélyt jelent

A vezető svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung arról számol be, hogy a zürichi városi rendőrség azonnali hatállyal megszünteti, hogy a sajtónak kiadott közleményeiben a tetteseket vagy áldozatokat nemzetiségük szerint azonosítsa. A döntés komoly és érzelmileg felfűtött vitákat eredményezett. A cikk szerint aknamező áll fenn az átláthatóság iránti igény és a diszkriminálás tilalma között. A döntés mellett érvelők szerint a nemzetiség vagy etnikum megjelölése semmit nem segít a bűntett megértésében és az csak az idegenellenességet táplálná és az előítéletek terjedését növelné.

Észtországban 760 000 digitális személyi igazolványt blokkoltak, ugyanis egy programozási hiba miatt fennáll a veszélye az azonosság ellopásának, jelenti a független német DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN hírportál. Észtországban az elektronikus chippel ellátott személyi kártyákat nem csak a valós és digitális életben történő azonosításra, hanem arra is használják, hogy az ott szereplő digitális aláírást elektronikus okmánnyá alakítsák vagy a tulajdonosa elektronikusan fejezze ki pártpreferenciáját a választásokon.

A Der Spiegel online német hírportál reggeli szerkesztőségi kör-emailje azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök ma kezdi meg kínai látogatását, idézi az amerikai Time magazin címlapon olvasható ítéletét, mely szerint „a kínaiak nyertek”. A tekintélyelvű állami kapitalizmus bebizonyította, hogy stabil rendszer. A liberális demokráciáknak ezzel szemben az életükért kell megharcolniuk. Ez pont a fordítottja annak, mint amit Francis Fukuyama megjósolt a liberális világrend győzelméről és a történelem végéről. És nem úgy lett, mint a közkeletű elvárások, miszerint csak idő kérdése, hogy Kínában a jólét növekedésével és a gazdasági fejlődéssel forradalom robban ki és annak nyomán ott is liberális demokrácia lesz. E helyett az Egyesült Államok alakul át autoriter állammá és az ilyen országok egymás ellen fognak háborúzni, írja a legnagyobb látogatottságú német hírportál szándékosan letakarva szemét azon tény előtt, hogy az Egyesült Államok és neki engedelmeskedő szövetségesei azok, amelyek idegen országokban folyamatosan háborút viselnek.

Az élesen Merkel-kancellár ellenes Compact nevű német havilap online portálja arról ír, hogy Hannoverben a metróban egy 24 éves angolaitól kérték ellenőrzéskor a menetjegyét. Miután agresszív lett, rendőrt hívtak, akit az angolai a vágányra lökött és a rendőrt kórházba kellett szállítani. Merkel Németországában ma sok mindent nem szabad mondani anélkül, hogy az életünk ne kerüljön veszélybe. Például azt, hogy „Kérem a jegyét”, írja gúnyosan a Compact.

Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor

 

 

Megosztás: