Washington Post: Orbán neo-bolsevik

(Anne Applebaum, Pulitzer-díjas újságíró)

Csúnyán eszkalálódott a kormányzó spanyol Néppárt és a flamand nacionalisták közötti viszály, jelenti az amerikai Politico brüsszeli kiadása arról a fordulatról, hogy tegnap a belgiumi flamand párt, az Új Flamand Szövetség vezetője azt mondta a spanyol Néppártnak, hogyha a történelemről beszél, akkor fogja be a pofáját. A közvetlen előzmény az volt,  hogy egy spanyol néppárti parlamenti képviselő felháborodott azon, ahogyan a flamand nacionalista párt bírálta a katalán válság madridi kezelését, azt felelőtlennek és veszélyesnek bélyegezve az EU tagországai közötti szükséges együttműködésre nézve. A képviselő hozzátette, hogy az Új Flamand Szövetségnek idegengyűlölő történelme van, főleg a migránsok irányába. Bart De Wever, az Új Flamand Szövetség elnöke azzal vágott vissza, hogy a Franco rezsimnek még mindig sok olyan képviselője ül a spanyol Néppártban, akik nem tanulták meg a múlt leckéjét, vagyis azt, hogy tiszteletben tartsák a demokratikus jogokat, ne lépjenek fel erőszakkal a polgárok ellen és ne vessék a politikusokat börtönbe.

Szinte nincs hét, hogy az amerikai háborús héja neokonzervatívok egyik szócsöve, a Washington Post nevű amerikai lap valamiért oda ne csördítsen a magyar kormánynak. Általában a lap egyik szemleírójának, Anne Applebaumnak a tollával, a szokott jelzőkkel, mint nacionalista, szélsőjobboldali, antiszemita. De olyan még nem volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt neobolseviknak nevezték volna. Ez most megtörtént: a bolsevik hatalomátvétel századik évfordulójára emlékezve Applebaum rendkívül terjedelmes, 19 nyomtatott oldal terjedelmű cikkében Orbán Viktorról és más vezető politikusokról azt írja, semmi közük a konzervatívokhoz, hanem újbolsevikok, akik semmit nem akarnak megőrizni a jelenből, hanem etnikailag és fajilag tiszta nemzeteket, ódivatú gyárakat, hagyományos férfi-női hierarchiákat és áthatolhatatlan határokat akarnak. Ellenségük a melegek, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogokat védők, a média és a bíróságok.

Hogy a Magyarország és a náci fogalom aktuális társítása a világért se maradjon ki, a vezető amerikai lapban, a New York Times-ban Michelle Goldberg „Az apokalipszis évfordulója” címmel írt cikkében a szerző döbbenetének ad hangot, amiért Gorka Sebestyént, Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadóját nem menesztették azonnal, amikor kiderült róla,  hogy tagja volt a nácikkal szövetséges magyar Vitézi Rendnek.

/Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor/

Megosztás: