Sebastian Kurz atomtilalmi javaslatával szembe megy a NATO-val!

DIE PRESSE

/Lehet, hogy hülye vagyok, de ez egy gigantikus fontosságú hír és nyoma nincs az MTI-ben és persze így máshol sem,  holott a vezető osztrák lap portáljára 16 óra 07-kor került ki./

47 állam írta alá Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter által javasolt új egyezményt. A NATO ebben konkurenciát lát saját atomtilalmi megállapodásával és ezért szerinte ennek nincs értelme. Sőt.

Az osztrák diplomácia számára viszont siker. New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén ma írta alá 47 ország az atomfegyverek tilalmáról szóló megállapodási javaslatot. A NATO-nak ez nagyon nem tetszik. 29 NATO-ország hangsúlyozta ezt.

A NATO érvelése: az atlanti szerződés nukleáris szövetségé marad, ameddig a világon atomfegyverek vannak.

A NATO szerint az a kísérlet, hogy a nukleáris fegyvereket szerződéssel tiltsák meg, nem vezet nemzetközi békéhez és stabilitáshoz.

Kurz visszautasította atomfegyver tilalmi szerződésének kritikáját. Azt mondta: „A NATO-nak sokkal inkább csatlakoznia kellene ezen leszerelési kezdeményezéshez ahelyett, hogy azt bírálná. Az atomfegyverek hatalmas fenyegetést jelentenek az emberiségre nézve. A világ biztonságosabb lesz atomfegyverek nélkül.”

/A szobámba berepült valami varjúféle és elkezdett károgni. Olyat, hogy ő bizony érti, miért e nagy ellenállás. Merthogy Amerikát egyetlen dolog érdekli igazán. Izrael atomfegyvereinek biztonsága és azt a jelenlegi atomstop egyezmény nem veszélyezteti. Vettem egy seprűt és agyoncsaptam a marhaságokat károgó antiszemita, monomániásan ugyanazt ismételgető madarat./

 

Megosztás: