„A terror harap, ami után az EU Pavlov-kutya ugat” (Politico); minden belga Starbucks bezár; USA külügy: Európába utazni veszélyes (DWN), stb.

pavlovdog1

POLITICO

„A terror harap, ami után az EU Pavlov-kutya ugat” címen az uniós ügyekre szakosodott vezető portál azt jósolja, hogy a Brüsszelben ma összeülő igazságügyi- és belügyminiszterek találkozója nemes érzelmekről fog tanúságot tenni, de igen kicsi az esélye annak, hogy bármilyen jelentős változásról egyezzenek meg arra vonatkozóan, hogy a tömb miként védje meg magát a terroristáktól. A Politico reggeli hírlevele pedig a Financial Times e tárgyban megjelent cikkeit összegezve azt írja, a belga állambiztonsági hivatalnak egyszerűen nincs elegendő embere ahhoz, hogy minden olyan dzsihadistát megfigyeljen, akik Belgiumból Szíriába mentek, hogy ott az Iszlám Államhoz csatlakozzanak, majd visszatértek Belgiumba. Egy egyén állandó figyeléséhez mintegy 15-20 emberre van szükség, állítja a legtöbb szakértő. Mintegy 280 ilyen ember megfigyelésére a belga „Staatsveiligheidnek” többször annyi megfigyelő stábjának kellene lennie, mint a jelenlegi.

 

HAARETZ

Az angol nyelvű izraeli lap „exkluzívnak” nevezte azt az értesülését, hogy a belga hírszerzést pontos figyelmeztetést kapott arról, hogy a brüsszeli reptér és a metróállomás ellen terrortámadást készítenek elő. A támadást az Iszlám Állam szíriai fővárosában, Rakkában tervezték ki. Ennek ellenére a belga fővárosban korlátozott és elégtelen mértékben készültek fel a súlyos és küszöbön álló támadásra.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az amerikai külügyminisztérium az európai utazás veszélyeire figyelmeztet honlapján kiemelve, hogy a terrorcsoportok további támadásokat terveznek egész Európában. A június 20-ig érvényes utazási figyelmeztetésben az olvasható, hogy különlegesen veszélyesek a sportrendezvények, látnivalók, éttermek és közlekedési eszközök. Az amerikai állampolgároknak azt tanácsolja, hogy különösen óvatosan járjanak el vallási ünnepeken, nagy fesztiválon és rendezvényeken, írja a német gazdasági-politikai hírportál.

*             *             *

Az amerikai Starbucks cég bezárja valamennyi belgiumi kávézóját, miután a zaventemi repülőtéren lévő kávézója mellett történt a keddi robbantás.

 

EUOBSERVER

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kijelentette, a brüsszeli támadások után Varsó nem hajlandó részt venni asz EU migránsokat elosztó terveiben. „Igen világosan mondom: nem látom lehetségesnek, hogy e pillanatban Lengyelországba migránsokat engedjünk”, nyilatkozott a lengyel Superstacja tévének, idézi az uniós ügyekre szakosodott lap Szydlót. A miniszterelnök ezután bírálta Angela Merkelt, amiért „behívta a migránsokat Európába. Ez a hányaveti magatartás vezetett azon problémákhoz, melyekkel ma szembenézünk”, mondta, hangsúlyozva, hogy a migránsok között terroristák is vannak, és hogy a kontinens képtelen megbirkózni az óriási válsággal. A korábbi lengyel kormány még beleegyezett abba, hogy maximális 6500 menekültet fogadjon be Görögországból és Olaszországból az Európai Bizottság által megállapított kötelező kvótarendszer szerint.

 

EXPRESS

A brit napilap portálja arról számol be, hogy Nagy-Britanniában dühödten reagáltak Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök azon ötletére, hogy hozzanak létre „európai biztonsági uniót”. A portál idézi Mike Hookemet, az unióval szemben szkeptikus brit párt védelmi ügyekért felelős szóvivőjét, európai parlamenti képviselőt, aki kijelentette: „Juncker szó szerint őrült, ha azt hiszi, a brit nép hajlandó lesz biztonsági unióba lépni az EU-val, miután az unió megmutatta, hogy e téren veszélyesen alkalmatlan”.

PRESS TV

Hollandia terrortámadástól tartva ideiglenesen bezárta ankarai konzulátusát, jelenti az iráni tévé angol nyelvű, globális adója.

 

RON PAUL INSTITUTE

„Óriási meló, Merkel: az Iszlám Állam terrorcsapatai elárasztják Európát” címmel Daniel McAdams,  a béke és gazdasági felvirágzást elősegítő amerikai kutatóintézet igazgatója cikkében azt írja, az IÁ 400 dzsihadistát küldött Európába, hogy olyan terrorcselekményeket hajtson végre, amihez képest a brüsszeliek gyerekjátéknak tűnhetnek. Miért olyan dühös az IÁ Európára és a Nyugatra? – kérdezi McAdams, és így válaszol: „az éveken át tartó beavatkozás, a rezsim változtatás, a bombák, a támadások miatt, amelyek főként „Irak 2003-as idióta amerikai lerohanásával kezdődtek”.  A cikk megjegyzi, „nagy szövetségesünk, Törökország pedig segítette a terrorizmus exportját a Közel-Keletről és Észak-Afrikából Európába.” Majd ezt írja: „Emlékszünk, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt miként nevezte ’nácinak’ a jelentéktelenül csipogó Werner Faymann osztrák kancellár, amiért Magyarország nem volt hajlandó több tízezer ’menekültet’ befogadni a Közel-Keletről?  Ki is kérjen most bocsánatot, Werner?” Az írás zárómondata: „Ha Angela Merkel nem marad munkanélküli a hét végére, a németeknek tényleg sebészileg távolították el a gerincét és az agyát”.

 

KOPP ONLINE

Udo Ulfkotte német újságíró könyvei kiadójának alternatív hírportálján „Mindenhol készülnek a muzulmánok az Európában eljövő háborúra” címen azt írja, hogy az egyértelmű terrorveszély ellenére mit tesz Angela Merkel? Megkétszerezi a jobboldal elleni harcra szánt költségvetési keret nagyságát. „Ennek örülnek az iszlamista terroristák, akik kegyeit keresik és akiket gondoznak a nyitott határok Mekka Németországában”.

 

THE DAILY BEAST

„Ted Cruz és Donald Trump Amerikát Brüsszel után rendőrállammá akarják átalakítani” címmel a napi több mint húsz milliós látogatót vonzó amerikai hírportál így kezdi cikkét: „A két republikánus vezető kandidátus sok dologban nem értenek egyet, de akkor igen, amikor arról van szó, hogy a főként muzulmán lakónegyedeket rendőrállamá alakítsák”. Percekkel a brüsszeli robbantások után Ted Cruz és Donald Trump már követelte, hogy az Egyesült Államokban teszteljék a „rendőrállamot”. A cikk szerint a két kampányoló ezzel intézményesíteni akarja az iszlámgyűlöletet.

 

THE WASHINGTON POST

Az amerikai főváros lapja kabuli jelentésében arról ír, hogy míg az Európai Unió azt állítja, Törökország biztonságos ország a menekülteknek, ez nem így van. Órákkal azután, hogy Ankara az EU-val megállapodást kötött és abban Törökországot „biztonságos” országként nevezték meg, 30 afgán menekültet minden megkérdezés nélkül feltettek egy Kabulba, az afgán fővárosba tartó gépre és hazaküldtek.

 

ÖSTERREICH

„Meddig nézzük még a terrort tehetetlenül?” címmel az osztrák lap portáljának kiadója a brüsszeli támadások nyomán három pontban sürgeti az előrelépést. A harmadik, melyet a legkényesebbnek nevez: vitát kell indítani arról, hogy az iszlámot, mint olyat, megtiltsák Európában. Óvodákban, mecsetekben prédikálják és készítik elő a terrort. „Ez így nem mehet tovább”, írja Wofgang Fellner.

 

FORWARD

Az amerikai zsidóság vezető lapjának portálján „A támadástól való félelem az új normális helyzet a belga zsidóknak” címmel a cikk arról ír, hogy a zsidó iskolák előtt állig felfegyverzett katonák őrködnek. „És a zsidók tudják, hogy ne legyenek nyitottak a hitüket illetően, és kerüljék a kippa vagy a Dávid-csillag viselését az utcákon”. /Szemben a budapesti helyzettel, noha a magyar főváros a külföldi média szerint az antiszemitizmus egyik fellegvára./

 

SPUTNIK

Az orosz hírportál arra figyelmeztet, hogy a nyugati média kettős mércét használ a terrortámadásoknál. Amikor 2011-ben a moszkvai domogyedovói reptéren hajtott végre terrortámadást egy észak-kaukázusi öngyilkos merénylő, akkor azt azzal mentegették, hogy az reakció volt az orosz politikára. A CNN így kommentálta akkor a terrorrobbantást: „A támadást egy öngyilkos nő követte el. Egyik családtagját a harcokban elvesztette”.

 

IL GIORNALE

A jobboldali olasz napilap laptársait veszi elő, amiért a brüsszeli terrortámadásokat követően mindent megtettek, hogy elfedjék az elkövetők azonosságát, azaz használják az „iszlám” szót. A La Repubblica első tizennégy oldalán, ahol a merényletekkel foglalkozik, a szó egyetlen alkalommal nem található. Sem a címben, sem az összefoglalóban. A Corriere della Sera napilapban a dzsihadista mészárlást ismertető tizenhét oldalon egyetlenegyszer sem olvasható az iszlám, a próféta vagy az imám kifejezés. Az általa használt harminc címben egyetlen elképzelhető szinonimát nem használnak azért – és ez már vicc, írja a lap -, hogy megkerüljék a muzulmánok szó használatát.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

Obama amerikai elnök argentínai látogatásán bírálta azt, hogy az USA a hetvenes években támogatta a latin-amerikai diktatúrákat. Az elnököt több száz amerikai politikus és gazdasági ember kísérte el útjára.

 

RUSSIA TODAY

Zimbabwében cégek külföldi tulajdonosainak április 1-jei határidővel el kell adniuk részvényeiket feketéknek, vagy be kell zárniuk, jelentette be a hararei kormány. 2010-ben Mugabe elnök a fehér gazdálkodókat űzte el földjeikről, teszi hozzá a globális orosz tévéadó angol nyelvű portálja.

 

 

Megosztás: