A szaúdi sejkség két milliárd dolláros blöffje?

DIE WELT

Ezzel a címmel indítja cikkét a német lap, amely azt a szenzációs hírt közli, hogy Szaúd-Arábia jövőre állami kézben lévő olajtársaságát, az Aramco-t be akarja vezetni a tőzsdére, amelyet olyan amerikai cégek uralnak, mint az Apple, a Google és a Microsoft és további 7 amerikai cég, amely vezeti a világ börzéin bejegyzett legnagyobb vállalatok listáját.

Rijad 2018-ban az Aramco öt százalékával akar belépni a tőzsdére a JP Morgan Chase, a Morgan Stanley és a HSBC segítségével.  Ez lenne a világ legnagyobb tőzsdei megjelenése.

Az Aramco a részvényeiért 100 milliárd dollárt szedne be. Ez lenne a legnagyobb értékű tőzsdemegjelenés azóta,  hogy a kínai Alibaba nevű kereskedelmi óriás 25 milliárd dolláros értékben indult el a börzén.

A „blöff” arra utal, hogy senki nem tudja, mennyit is ér valójában az Aramco. Sokan nem  hisznek a szaúdi királyság értékelésének, mely szerint 800 milliárdot ér, mert az értékelés az olajtartalékon alapul. A skót Wood Mackenzie tanácsadó cég ennek a felére értékeli.  Az orosz Rosznyeft értékét az Aramco négyszeresére becsülik.

De az is bizonytalan, hogy a jövőben mennyi szükség lesz olajra, miután egyre szigorúbbá válnak a káros anyag kibocsájtásra vonatkozó előírások.

 

 

Megosztás: