Levél Handó Tündének

handó

Handó Tünde
Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke

 

Tisztelt Elnök Asszony!

Németh Szilárd Fidesz-alelnök most vasárnap egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a túl enyhe ítéletek miatt országgyűlési bizottságban vitáznának az igazságszolgáltatásról és törvénymódosításra is került sor.

Ön rendkívüli sajtótájékoztatón állt ki a bírák függetlensége mellett. Azt mondta, tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét és bízzanak a bírói felelősségben.

A magyarok hatalmas többségéhez hasonlóan a Fidesz alelnökét az háborította fel, hogy megint végsőkig arcátlan bírósági döntés született a vörösiszap-katassztrófa és a Hagyó-ügyben. Az előbbi ügyre vonatkozó ítélet azt üvölti az emberek fülébe, hogy 10 ember életét büntetlenül ki lehet oltani.

Azt is tudjuk, hogy Gyurcsánynak milyen kapcsolódásai voltak a katasztrófát okozó MAL (franciául véletlenül „Rossz”) céghez, amely a kolontári tragédiát okozta.

Facebookom háttérképén véresre vert, ártatlan emberek láthatók ezzel a felirattal:

Igazságot a 2006 őszi rendőri brutalitás áldozatainak!

Ha valaki rákattint az ott lévő linkre, blogomon ezt a szöveget olvashatja:

Az elsőfokú bíróság 2015. október 29-én gyakorlatilag felmentette a 2006 őszi rendőri brutalitások parancsnokait.

„2012 januárjával Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjával megkapta azt a jogot, hogy bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot, ráadásul egy személyben gyakorolhatja az összes kinevezési, áthelyezési, leváltási és irányítási jogkört is.

Az áldozatokra emlékezve, és az elmaradt társadalmi igazságszolgáltatáson való széles körű felháborodás miatt facebook háttérképemet akkor cserélem le, ha Handó eleget tesz megbízásának vagy távozik a posztjáról.”

Ön folyamatosan nem ezt teszi. Nem egy alkalommal veszi védelmébe a közfelháborodást okozó ítéleteket hozó bíróságokat. Sőt, olykor még olyanokat is állít, hogy a bíróságok közmegbecsülésnek örvendenek. Ami mutatja, mennyire elszigetelten él.

Kinevezését követően ön azt a Fazekas Sándort ültette a Fővárosi Törvényszék elnöki posztjára, aki a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke volt 2006 őszén, amikor ártatlanokat kirakatperekben futószalagon löktek tömlöcbe, 30 napos időtartamra, hamis rendőri állítások nyomán.

Önt az a kormány nevezte ki, amelyet 2010 óta támadnak belföldön és külföldön, amiért megszüntette a bírói függetlenséget. Majd ugyanazok, akik ezt terjesztették itthon és külföldi kapcsolataikon át idegenben, hangos jajkiáltásokat hallatnak, amiért most a kormány a „független” bíróság munkáját akarja megvizsgálni.

Jobboldalról nézve elegem van abból, hogy két bőrt húznak le a magyar igazságügyi rendszert bírálók. Egyrészt éveken át úgy állították be azt, mint a kormány szolgálóleányát, másrészt tökéletesen tudják, hogy az nekik dolgozik.

Ez vonatkozik a főügyészre és gépezetére.

Polt Péter 2000-től 2006-ig volt főügyész. Most pedig 2010 óta az. A balliberális sajtó 2000-től Fidesz-ügyészként állította be, holott a másik oldalt szolgálja. Vajon véletlen-e, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és társai mindig kicsúszhattak a kezei közül?

Bayer Zsolt 2004. július 17-én, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején hosszú cikket írt a Magyar Nemzetben ezzel az alcímmel: „A jogszerűség és a szakértelem kapuját őrzi-e Polt Péter”. Az a Polt Péter, akinek apja, Polt Miklós a kádárkorszak idején a Legfőbb Ügyészségen a bírósági főosztály vezetője volt. Így talán nem véletlen, hogy fia 2012-ben bűncselekmény hiányában elutasította a Mansfeld Péterre is halálos ítéletet kérő feljelentést egy jogi hibáktól és történelemhamisításoktól hemzsegő indoklásban.

Bayer cikkében arról is ír, hogy még az (első) Orbán-kormány idején az ügyészség futni hagyta Medgyessyt azután, hogy lezárták a Gresham-palota eladása érdekében kifejtett törvényellenes lobbizása ügyében indult vizsgálatot. Egészen véletlenül a 2001-es választási kampány indulásakor, írta Bayer Zsolt, aki abszurd példák tömkelegével mutatta be, hogy Polt Péter az őt támadó MSZP és SZDSZ érdekeit képviseli.

Csermely Péter, ma a Magyar Idők főszerkesztője, két héttel később „Zsák a Poltját” címmel egy teljes oldalon támadta Poltot, mint az MSZP-SZDSZ koalíció szolgáját. Cikke utolsó két mondatában ezt jósolta: „De Polt Péter dolgozik. És mégis, akkor is menni fognak. Zsák és Poltja egyaránt.”

Sajnos tévedett. Ő sem ment és ön sem hajlandó távozni.

Holott mindkettőjük visszavonulása nem csak sarkalatos nemzeti érdek lenne, de a kormányé is, amely azt gondolja, esetükben személyi tévedéseinek beismerése rosszabb, mint az egész magyar igazságügyi rendszer csődjének megszüntetése.

Amivel nem csak én nem értek egyet, de valakinek legalább meg kell írnia.

Tisztelettel:

Lovas István

Megosztás: