Krecz Tibor főszerk. úrnak

Tisztelt Krecz Úr!

1999. június 30-i esti „Fókusz” c. adásukban Hermann Nitsch kiállításáról szóló szegmensüket azzal vezették fel, hogy a kiállítást eddig még – a Magyar Püspökkari Konferencián kívül – egyház nem ítélte el. Ez félrevezetés. Önöknek a mai dátummal megjelent Magyar Demokrata c. hetilap már tegnap rendelkezésükre állt (ha a sarki fűszeres a szerda délben már a főváros több pontján hozzájuthat, talán Önöknek is sikerül hasonló professzionalizmust elérni az információ szerzéséért folyó ádáz versenyben). Ebben a következő olvasható:

A Der Standard c. liberális osztrák napilap 1998. július 11-12-i száma „Embertelen, destruktív művészet – a püspökök bírálják Nitsch-t, aki az istenkáromlás vádja ellen védekezik” címmel olvasható, hogy Christoph Schönborn bíboros, az osztrák püspöki kar elnöke és Egon Kapellari püspök hevesen támadták Nitsch „orgia-misztérium”  színházát. Az atyák véleménye szerint „ Nitsch ismételten egyházi jelképeket is használ és ezekhez a nyilvánosság figyelmét kereste és meg is találta. Ezzel különösen a katolikus keresztényeket sértette meg és háborította fel.”  A főpapok szerint „A művészet szabadsága az emberi méltóságot nem sértheti meg. Az orgiaszínház tudatosan mond le az ösztönök szublimálásáról és, a keresztény ismérvek szerint mérlegelve, súlyos támadást jelent Isten tisztelete és az emberi méltóság ellen. Egykor a bibliai próféták ellenálltak Kánaán orgiasztikus kultuszának. Ma az egyháznak kell elhatárolódnia egy embertelen, romboló művészet ellen, amely vallási jelképeket saját céljaira használ fel és bocsátja áruba.”

Kérem, haladéktalanul kérjenek bocsánatot nézőiktől és a Magyar Püspökkari Konferenciától, amiért félretájékoztatták őket.

Üdvözlettel,

(álnéven küldött olvasói levél, 1999. július 1.)

Megosztás: